Buitenlandse veiligheidsdienst rekruteerde oud-nazi's na WOII
Kort nieuws - 11 oktober 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse buitenlandse veiligheidsdienst BND had in de decennia na de Tweede Wereldoorlog veel meer oud-nazi's in dienst dan eerst werd aangenomen. Ook hadden deze daadwerkelijk bloed aan hun handen, blijkt uit nieuw historisch onderzoek.
Tot in de jaren zestig werden oud-nazi's actief gerekruteerd door de BND. 10 tot 20 procent van de medewerkers van de dienst was in de Tweede Wereldoorlog betrokken geweest bij moordpartijen. Meer dan 30 latere BND-medewerkers hadden in 'Einsatzgruppen' gezeten, SS-doodseskaders. Dat concludeert historicus Gerhard Sälter, die ruim tien jaar lang onderzoek deed naar het nazi-verleden van talrijke BND-werknemers van 1945 tot 1968. Daarvoor mocht hij voor het eerst geheime bestanden in het BND-archief inzien.
Zo was bijvoorbeeld Helmut Schneider, die van 1957 tot 1980 bij de buitenlandse veiligheidsdienst werkte, mede-verantwoordelijk voor het bloedbad in het Franse Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944. Daar werden 642 vrouwen, mannen en kinderen vermoord: een van de grootste oorlogsmisdaden in bezet Frankrijk.
Pas in 1956 werd de dienst een officieel onderdeel van de federale overheid. Het nazi-verleden van veel medewerkers had toen een probleem moeten vormen, maar dat gebeurde niet, blijkt uit het onderzoek. Volgens de huidige BND-voorzitter Bruno Kahl is dat nu anders en worden nieuwe werknemers nauwkeurig gecontroleerd. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig