Duitslandweb logo Duitslandweb

Buitenlandse veiligheidsdienst rekruteerde oud-nazi's na WOII

Kort nieuws - 11 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse buitenlandse veiligheidsdienst BND had in de decennia na de Tweede Wereldoorlog veel meer oud-nazi's in dienst dan eerst werd aangenomen. Ook hadden deze daadwerkelijk bloed aan hun handen, blijkt uit nieuw historisch onderzoek. 

Tot in de jaren zestig werden oud-nazi's actief gerekruteerd door de BND. 10 tot 20 procent van de medewerkers van de dienst was in de Tweede Wereldoorlog betrokken geweest bij moordpartijen. Meer dan 30 latere BND-medewerkers hadden in 'Einsatzgruppen' gezeten, SS-doodseskaders. Dat concludeert historicus Gerhard Sälter, die ruim tien jaar lang onderzoek deed naar het nazi-verleden van talrijke BND-werknemers van 1945 tot 1968. Daarvoor mocht hij voor het eerst geheime bestanden in het BND-archief inzien. 

Zo was bijvoorbeeld Helmut Schneider, die van 1957 tot 1980 bij de buitenlandse veiligheidsdienst werkte, mede-verantwoordelijk voor het bloedbad in het Franse Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944. Daar werden 642 vrouwen, mannen en kinderen vermoord: een van de grootste oorlogsmisdaden in bezet Frankrijk.

Pas in 1956 werd de dienst een officieel onderdeel van de federale overheid. Het nazi-verleden van veel medewerkers had toen een probleem moeten vormen, maar dat gebeurde niet, blijkt uit het onderzoek. Volgens de huidige BND-voorzitter Bruno Kahl is dat nu anders en worden nieuwe werknemers nauwkeurig gecontroleerd. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

In Duitsland is veel belangstelling voor 'Krisenjahr' 1923, waarin de Weimarrepubliek flink op de proef werd gesteld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger