Kort nieuws Geschiedenis

Duitsland vraagt vergeving voor koloniaal geweld in Tanzania

Kort nieuws - 1 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft in Tanzania gevraagd om vergeving van het Duitse koloniale geweld aan het begin van de 20e eeuw. Tussen 1905 en 1907 kwamen naar schatting 300.000 mensen om die in opstand waren gekomen tegen de Duitse koloniale heersers.

Lees meer

Spoorbrug Dömitz heropent als monument

Kort nieuws - 25 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De 150 jaar oude spoorbrug over de Elbe bij Dömitz wordt vrijdag heropend als begaanbaar monument. De Dömitzer Eisenbahnbrücke was lange tijd een symbool van de Duitse deling omdat de brug in 1945 werd verwoest en nooit meer werd hersteld. De ene kant van de brug ligt in West-Duitsland en de andere kant in Oost-Duitsland.

Lees meer

Onderzoek: Drogeren Marinus van der Lubbe niet bewezen

Kort nieuws - 19 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Onderzoek naar de resten van Marinus van der Lubbe, de Nederlander die in 1934 de doodstraf kreeg voor brandstichting in de Rijksdag in Berlijn, heeft niet aangetoond dat hij tijdens zijn proces was gedrogeerd. Wel is bewezen dat het daadwerkelijk het lichaam van Van der Lubbe is dat in Leipzig ligt begraven. 

Lees meer

Duitse musea geven Maori-hoofden terug

Kort nieuws - 26 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Reiss-Engelhorn Museum in Mannheim (Baden-Württemberg) geeft vandaag met een feestelijke ceremonie drie gemummificeerde Maori-hoofden terug aan Nieuw-Zeeland. Een delegatie uit Nieuw-Zeeland neemt de voorouderhoofden in ontvangst.

Lees meer

Universiteit Münster schrapt keizer Wilhelm uit naam

Kort nieuws - 6 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Westfälische Wilhelms-Universität Münster schrapt keizer Wilhelm II uit de naam. Dat gebeurt op verzoek van studenten.

Lees meer

Mysterieuze botresten van terrein FU Berlijn bijgezet

Kort nieuws - 23 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Op een terrein van de Freie Universität (FU) Berlin zijn de afgelopen jaren duizenden botresten gevonden, van mensen en van dieren. Ze zijn zeer waarschijnlijk afkomstig uit een instituut waar tussen 1927 en 1945 onder meer organen van vermoorde gevangenen werden onderzocht. De botresten worden vandaag op een nabij gelegen begraafplaats bijgezet . 

Lees meer

Lichaam Rijksdag-brandstichter Van der Lubbe opgegraven

Kort nieuws - 16 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Resten van het lichaam van Marinus van der Lubbe - de Nederlander die in 1934 de doodstraf kreeg voor brandstichting in de Rijksdag - worden in Leipzig onderzocht op sporen van drugs. 

Lees meer

Politie grijpt in bij herdenking bombardement Dresden

Kort nieuws - 14 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Bij de 78ste gedenkdag van het geallieerde bombardement op Dresden, heeft de politie maandagavond meerdere demonstrantengroepen uit elkaar gehouden en arrestaties verricht. 

Lees meer

Bondsdag erkent 'Holodomor' als genocide

Kort nieuws - 30 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Bondsdag heeft woensdag de Holodomor - de door Stalin veroorzaakte hongersnood in Oekraïne 90 jaar geleden - als genocide erkend. Coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP en oppositiepartij CDU/CSU dienden een gezamenlijke ontwerpresolutie in, die woensdagavond is aangenomen. Die Linke en de AfD onthielden zich van stemming. 

Lees meer

Buitenlandse veiligheidsdienst rekruteerde oud-nazi's na WOII

Kort nieuws - 11 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse buitenlandse veiligheidsdienst BND had in de decennia na de Tweede Wereldoorlog veel meer oud-nazi's in dienst dan eerst werd aangenomen. Ook hadden deze daadwerkelijk bloed aan hun handen, blijkt uit nieuw historisch onderzoek. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger