Duitslandweb logo Duitslandweb

Museum belicht exposities over nazi-misdaden

Kort nieuws - 23 mei 2025 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In het Deutsches Historisches Museum (DHM) in Berlijn opent zaterdag een tentoonstelling over de manier waarop Europese landen aan het eind van de oorlog de aandacht vestigden op de gruweldaden van de nazi’s. Centraal staan tentoonstellingen die direct na de bevrijding plaatsvonden in bevrijde landen. De expositie in Berlijn laat zien hoe de naoorlogse samenlevingen in Europa de ervaring met geweld en vernietiging verwerkten.

Tussen 1945 en 1948 zetten veel Europese steden tentoonstellingen op om de samenleving te informeren over de misdaden van nazi-Duitsland. Het DHM belicht in de expositie “Gewalt ausstellen. Erste Ausstellungen zur NS-Besatzung in Europa 1945 - 1948“ de tentoonstellingen van onder meer Londen, Parijs, Warschau, Liberec (Tsjechië) en Bergen-Belsen. 

De tentoonstellingen toonden de gewelddadigheden van de nazi’s, het verzet en het verlies van cultureel erfgoed. Tentoonstellingen waren in de jaren veertig een massamedium waarmee in korte tijd een breed publiek bereikt kon worden. De tentoonstellingen hadden overeenkomsten, maar hadden ook ieder een andere benadering. Frankrijk bijvoorbeeld besteedde veel aandacht aan het lijden van de Fransen, terwijl tijdens de eerste tentoonstelling in Warschau de vernietiging van culturele instellingen centraal stond. 

Het is voor het eerst dat het Deutsches Historisches Museum aandacht besteedt aan hoe naoorlogse samenlevingen omgingen met de bezetting. “Als we naar deze tentoonstellingen kijken, zien we hoe belangrijk tentoonstellingen en musea zijn als het gaat om het verwerken van een moeilijk verleden”, zegt Agata Pietrasik, de curator van de tentoonstelling in een videoLees meer bij Frankfurter Rundschau of op de website van het Deutsches Historisches Museum

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 23 november.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Herdenken met de Duitsers?

Herdenken met de Duitsers?

Moeten we WO II herdenken met Duitse gasten of juist niet? Die vraag leidt al decennialang tot debat.


Lees meer

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger