
Israël-criticus niet welkom bij herdenking Buchenwald
Kort nieuws - 4 april 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duits-Israëlische filosoof Omri Boehm zou komende zondag spreken in het voormalig concentratiekamp Buchenwald bij Weimar. Dan wordt de bevrijding van het kamp 80 jaar geleden herdacht. Maar Boehm geldt als criticus van de Israëlische regering en nu is hij bij de herdenking toch niet welkom.
Het herinneringscentrum Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora heeft besloten de toespraak van Omri Boehm te verzetten naar een latere datum. Daarmee hoopt het centrum een conflict met de Israëlische regering te voorkomen, zegt directeur Jens-Christian Wagner van het herinneringscentrum. Ook wil hij niet dat Holocaust-overlevenden, die bij de herdenking aanwezig zijn, in een politiek debat worden getrokken of worden geïnstrumentaliseerd.
De in New York wonende Boehm geldt als criticus van de Israëlische regering en van de Israëlische herinneringscultuur. Zijn boeken en stellingnames hebben vaker voor polarisatie gezorgd, melden Duitse media. Volgens de Israëlische ambassade relativeert Boehm de Holocaust en is de uitnodiging hem bij de bijeenkomst in Buchenwald te laten spreken "een eclatante belediging van de herdenking aan de slachtoffers", meldt de ambassade op X. Volgens Wagner is Boehm een internationaal erkende denker en bruggenbouwer, die zich bezighoudt met ethische vragen rondom herinneren en met de betekenis van universele mensenrechten. In 2024 kreeg hij de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung uitgereikt.
Wagner verwijt de Israëlische regering geschiedenispolitiek over de ruggen van slachtoffers te voeren. "Een kleinzoon van een Holocaust-overlevende verbieden het woord te voeren, dat is echt het ergste wat ik de afgelopen 25 jaar bij mijn Gedenkstätten-werk heb meegemaakt", aldus Wagner. Dat hij heeft moeten toegeven aan de druk vanuit Israël noemt hij "zeer betreurenswaardig". Boehm zelf wilde niet reageren. Lees meer bij Der Spiegel, MDR en Tagesspiegel
Bekijk ook op Duitslandweb de multimediale tijdlijn over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, waarin ook de bevrijding van Buchenwald is opgenomen.
Lees meer:
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.

Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig