'Duitsland komt nabestaanden gijzeling München tegemoet'
Kort nieuws - 31 augustus 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe nabestaanden van de Israëlische slachtoffers van het gijzeldrama tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 vechten al decennialang voor erkenning en schadevergoeding. Ze dreigden de herdenking maandag 5 september in München te boycotten. Nu heeft de regering volgens de Süddeutsche Zeitung een voorstel gedaan dat voor de nabestaanden waarschijnlijk acceptabel is. Een besluit wordt woensdag (vandaag) verwacht.
Tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 drongen Palestijnse terroristen van de terreurgroep Zwarte September het appartement binnen van de Israëlische olympische ploeg, schoten twee sporters dood en gijzelden negen aanwezigen. Het gijzeldrama eindigde met de dood van de gegijzelden, vijf van de acht gijzelnemers en een politieagent.
Volgens de nabestaanden heeft de Duitse regering hen niet met respect behandeld en nooit verantwoordelijkheid genomen voor de gemaakte fouten. Ze worden bijgestaan door het Nederlandse advocatenkantoor Knoops en hun woordvoerder is de Nederlandse journaliste Ankie Spitzer, weduwe van een van de vermoorde atleten. Volgens de SZ biedt de regering nu in totaal 28 miljoen schadevergoeding.
Maandag spreekt bondspresident Steinmeier tijdens een gedenkbijeenkomst in München. Ook de Israëlische president Herzog is uitgenodigd, maar hij komt niet als de nabestaanden de bijeenkomst boycotten. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig