Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitsland komt nabestaanden gijzeling München tegemoet'

Kort nieuws - 31 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nabestaanden van de Israëlische slachtoffers van het gijzeldrama tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 vechten al decennialang voor erkenning en schadevergoeding. Ze dreigden de herdenking maandag 5 september in München te boycotten. Nu heeft de regering volgens de Süddeutsche Zeitung een voorstel gedaan dat voor de nabestaanden waarschijnlijk acceptabel is. Een besluit wordt woensdag (vandaag) verwacht.

Tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 drongen Palestijnse terroristen van de terreurgroep Zwarte September het appartement binnen van de Israëlische olympische ploeg, schoten twee sporters dood en gijzelden negen aanwezigen. Het gijzeldrama eindigde met de dood van de gegijzelden, vijf van de acht gijzelnemers en een politieagent.

Volgens de nabestaanden heeft de Duitse regering hen niet met respect behandeld en nooit verantwoordelijkheid genomen voor de gemaakte fouten. Ze worden bijgestaan door het Nederlandse advocatenkantoor Knoops en hun woordvoerder is de Nederlandse journaliste Ankie Spitzer, weduwe van een van de vermoorde atleten. Volgens de SZ biedt de regering nu in totaal 28 miljoen schadevergoeding.

Maandag spreekt bondspresident Steinmeier tijdens een gedenkbijeenkomst in München. Ook de Israëlische president Herzog is uitgenodigd, maar hij komt niet als de nabestaanden de bijeenkomst boycotten. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger