Kort nieuws Geschiedenis

Nigeria eist beroemde Benin-beelden terug van Duitsland

Kort nieuws - 14 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kort voor de opening van het nieuwe Humboldt Forum in Berlijn heeft de ambassadeur van Nigeria voor het eerst publiekelijk om teruggave van de beoogde pronkstukken van het museum gevraagd. Het gaat om wereldberoemde bronzen beelden uit Benin. Die moeten in het Humboldt Forum worden tentoongesteld.

Lees meer

Bondspresident Steinmeier herdenkt Reichspogromnacht

Kort nieuws - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft zich bij de jaarlijkse herdenking van de Reichspogromnacht - in Nederland bekend als Kristallnacht - uitgesproken voor de bescherming van het joodse leven.

Lees meer

Duitse herdenking op begraafplaats Ysselsteyn niet gewenst

Kort nieuws - 21 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Centraal Joods Overleg heeft maandag aan de Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann, gevraagd of de dodenherdenking op Volkstrauertag niet meer op de militaire begraafplaats Ysselsteyn kan worden gehouden. Het CJO vindt die plek ongeschikt.

Lees meer

Duitse kliniek testte Softenon/Contergan op kinderen

Kort nieuws - 18 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een kliniek in Rijnland-Palts heeft eind jaren vijftig het schadelijke middel Contergan, dat in Nederland onder de merknaam Softenon bekend is, op kinderen getest. Dat blijkt uit een uitzending vanavond van het tv-programma Report Mainz.

Lees meer

Herdenking Buchenwald in stilte

Kort nieuws - 11 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In concentratiekamp Buchenwald, nabij de stad Weimar in Oost-Duitsland, is in stilte herdacht dat het kamp op 11 april 1945 werd bevrijd door het Amerikaanse leger.

Lees meer

Verdrag van Versailles 100 jaar

Kort nieuws - 10 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Op 10 januari 1920 werd het Verdrag van Versailles van kracht. Het verdrag, opgesteld door de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog, legde de schuld voor de oorlog volledig bij Duitsland en zijn bondgenoten en verplichtte de jonge republiek tot herstelbetalingen en het afstaan van grondgebied en koloniën.

Lees meer

Herdenking holocaust-overlevenden in München

Kort nieuws - 23 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In München hebben overlevenden van de holocaust zondag een gedenkbijeenkomst bijgewoond. Tijdens de bijeenkomst werd er op gewezen dat het steeds belangrijker en steeds moeilijker wordt voor de overlevenden om de herinnering aan de holocaust levend te houden. 

Lees meer

'Rijksdagbaby's' uit oorlog bezoeken Bondsdag

Kort nieuws - 9 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In de laatste oorlogsjaren heeft het Berliner Charité-ziekenhuis in de kelders van de Rijksdag in Berlijn een geboortekliniek ingericht. Daar waren de vrouwen en baby's veilig voor de bommen van de geallieerden.

Lees meer

Bondspresident Steinmeier gedenkt begin Tweede Wereldoorlog in Polen

Kort nieuws - 2 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft zondag in Polen de herdenkingsplechtigheid bijgewoond van de Duitse aanval op Polen. Met die aanval begon de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Rijksdagbrand: nieuwe vondst pleit Van der Lubbe vrij

Kort nieuws - 29 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Volgens een onlangs gevonden document, was het niet de Nederlander Marinus van der Lubbe die in 1933 de Rijksdag in brand stak. Het document blaast een oude discussie nieuw leven in.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger