Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier in Oekraïne voor herdenking Babi Jar

Kort nieuws - 5 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier reist dinsdag af naar Oekraïne, waar hij een dag later in Kiev deelneemt aan de herdenkingsdienst van het bloedbad van Babi Jar, 80 jaar geleden.

Op 29 en 30 september 1941 werden in Babi Jar, het ravijn nabij Kiev, meer dan 33.000 Oekraïense joden door de nazi's vermoord. Tot 1943 vonden tot wel 100.000 joden, Roma en krijgsgevangenen er de dood.

Voorafgaand aan de komst van president Steinmeier naar Kiev heeft de Oekraïense ambassadeur in Berlijn Andrij Melnyk kritiek geuit op de Duitse herinneringspolitiek. Steinmeiers aanwezigheid bij de herdenking noemt hij een "goed gebaar". Maar volgens de ambassadeur worden de meer dan vijf miljoen Oekraïense burgerslachtoffers van nazi-geweld door de Duitse politiek over het hoofd gezien. "In de Oekraïense samenleving groeit een sterk gevoel van onrecht, dat voortkomt uit de huidige herdenkingspolitiek van de Bondsrepubliek", aldus Melnyk. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger