Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier in Oekraïne voor herdenking Babi Jar

Kort nieuws - 5 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier reist dinsdag af naar Oekraïne, waar hij een dag later in Kiev deelneemt aan de herdenkingsdienst van het bloedbad van Babi Jar, 80 jaar geleden.

Op 29 en 30 september 1941 werden in Babi Jar, het ravijn nabij Kiev, meer dan 33.000 Oekraïense joden door de nazi's vermoord. Tot 1943 vonden tot wel 100.000 joden, Roma en krijgsgevangenen er de dood.

Voorafgaand aan de komst van president Steinmeier naar Kiev heeft de Oekraïense ambassadeur in Berlijn Andrij Melnyk kritiek geuit op de Duitse herinneringspolitiek. Steinmeiers aanwezigheid bij de herdenking noemt hij een "goed gebaar". Maar volgens de ambassadeur worden de meer dan vijf miljoen Oekraïense burgerslachtoffers van nazi-geweld door de Duitse politiek over het hoofd gezien. "In de Oekraïense samenleving groeit een sterk gevoel van onrecht, dat voortkomt uit de huidige herdenkingspolitiek van de Bondsrepubliek", aldus Melnyk. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger