Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdrag van Versailles 100 jaar

Kort nieuws - 10 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 10 januari 1920 werd het Verdrag van Versailles van kracht. Het verdrag, opgesteld door de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog, legde de schuld voor de oorlog volledig bij Duitsland en zijn bondgenoten en verplichtte de jonge republiek tot herstelbetalingen en het afstaan van grondgebied en koloniën.

Het vredesverdrag werd in Duitsland als een vernedering ervaren. De legerleiding verspreidde het verhaal dat de oorlog best nog gewonnen had kunnen worden, als het parlement meer troepen had gestuurd en er in Duitsland zelf geen revolutie was uitgebroken. Met het ondertekenen van het Verdrag van Versailles heeft de Duitse politiek het leger een dolk in de rug gestoken, stelden de generaals, onder wie de later president Paul von Hindenburg. 

Tagesschau publiceerde vandaag een Faktenfinder over deze dolkstootlegende. Conclusie: "Een bewust geïnstrumentaliseerde, politieke leugen." Fake news avant la lettre. Lees meer bij Tagesschau of luister naar Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo in het Radio 1 Journaal (om 06:40 uur). Meer over de Vrede van Versailles en de Eerste Wereldoorlog in ons naslagwerk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

De NPO blunderde dinsdag met het Duitse volkslied. Dit lied blijft een heikele kwestie in Duitsland.

Lees meer

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Hetty Berg (Joods Museum Berlijn) en Yra van Dijk (Universiteit Leiden) over de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur.

Lees meer

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Met een digitaal programma staat het voormalige concentratiekamp uitgebreid stil bij de 76ste bevrijdingsdag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger