Verdrag van Versailles 100 jaar
Kort nieuws - 10 januari 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebOp 10 januari 1920 werd het Verdrag van Versailles van kracht. Het verdrag, opgesteld door de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog, legde de schuld voor de oorlog volledig bij Duitsland en zijn bondgenoten en verplichtte de jonge republiek tot herstelbetalingen en het afstaan van grondgebied en koloniën.
Het vredesverdrag werd in Duitsland als een vernedering ervaren. De legerleiding verspreidde het verhaal dat de oorlog best nog gewonnen had kunnen worden, als het parlement meer troepen had gestuurd en er in Duitsland zelf geen revolutie was uitgebroken. Met het ondertekenen van het Verdrag van Versailles heeft de Duitse politiek het leger een dolk in de rug gestoken, stelden de generaals, onder wie de later president Paul von Hindenburg.
Tagesschau publiceerde vandaag een Faktenfinder over deze dolkstootlegende. Conclusie: "Een bewust geïnstrumentaliseerde, politieke leugen." Fake news avant la lettre. Lees meer bij Tagesschau of luister naar Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo in het Radio 1 Journaal (om 06:40 uur). Meer over de Vrede van Versailles en de Eerste Wereldoorlog in ons naslagwerk
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig