Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdrag van Versailles 100 jaar

Kort nieuws - 10 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 10 januari 1920 werd het Verdrag van Versailles van kracht. Het verdrag, opgesteld door de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog, legde de schuld voor de oorlog volledig bij Duitsland en zijn bondgenoten en verplichtte de jonge republiek tot herstelbetalingen en het afstaan van grondgebied en koloniën.

Het vredesverdrag werd in Duitsland als een vernedering ervaren. De legerleiding verspreidde het verhaal dat de oorlog best nog gewonnen had kunnen worden, als het parlement meer troepen had gestuurd en er in Duitsland zelf geen revolutie was uitgebroken. Met het ondertekenen van het Verdrag van Versailles heeft de Duitse politiek het leger een dolk in de rug gestoken, stelden de generaals, onder wie de later president Paul von Hindenburg. 

Tagesschau publiceerde vandaag een Faktenfinder over deze dolkstootlegende. Conclusie: "Een bewust geïnstrumentaliseerde, politieke leugen." Fake news avant la lettre. Lees meer bij Tagesschau of luister naar Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo in het Radio 1 Journaal (om 06:40 uur). Meer over de Vrede van Versailles en de Eerste Wereldoorlog in ons naslagwerk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II

Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II

8 mei is 'Tag der Befreiung'. Hoe wordt in Duitsland stilgestaan bij 75 jaar vrede?

Lees meer

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

In de thriller 'Der nasse Fisch' is de stad Berlijn van 1929 de eigenlijke hoofdrolspeler, schrijft historicus Krijn Thijs.

Lees meer

Het paleis

Het paleis

Berlijn is op zoek naar een nieuw verhaal over de Duitse identiteit, merkt Merlijn Schoonenboom op een feestje in het herbouwde stadsslot.

Lees meer

DIA leest: Flessenpost van Adorno

DIA leest: Flessenpost van Adorno

Een toespraak van de Duitse filosoof Adorno uit 1967 over rechts-radicalisme blijkt verrassend actueel.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger