Achtergrond

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Achtergrond - 20 mei 2022 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie
Kanselier Scholz en premier Rutte hebben elkaar donderdag in Den Haag gesproken over klimaat- en energiesamenwerking en over de oorlog in Oekraine. Het was het eerste bezoek van Scholz aan Nederland als kanselier.

Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Achtergrond - 12 mei 2022 - Auteur: Marja Verburg CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen
De verkiezingen in Noordrijn-Westfalen komende zondag zijn een nek-aan-nek-race tussen de regerende CDU en oppositiepartij SPD. De uitslag in deze grote en economisch belangrijke deelstaat kan de positie van kanselier Scholz (SPD) versterken of juist een opsteker zijn voor oppositieleider Friedrich Merz (CDU).

Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Achtergrond - 4 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Herdenken: dilemma's en discussies
Nederland en Duitsland staan deze dagen stil bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. De oorlog in Oekraïne werpt nieuwe dilemma's op bij het herdenken. Maar ook eerder ging herdenken gepaard met discussies. Hoe viert Duitsland zijn dag van bevrijding, 8 mei? En hoe kijkt Nederland naar zijn oorlogsverleden? Een selectie van onze producties uit het archief:

Lees meer

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

Achtergrond - 3 mei 2022 - Auteur: Lynn Stroo Tag der Befreiung: Russen niet welkom
Na twee jaar coronabeperkingen zou 2022 het jaar worden waarin er weer in gezamenlijkheid aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kon worden herinnerd. Maar de agressie van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de herdenkingen in Duitsland. Dit artikel is op 7 mei geactualiseerd

Lees meer

Duitsland verdeeld over wapenleveranties

Achtergrond - 2 mei 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland verdeeld over wapenleveranties
Kanselier Scholz heeft zondag tijdens een bijeenkomst van de Duitse vakbonden in Düsseldorf de beslissing verdedigd dat Duitsland nu toch zware wapens levert aan Oekraïne. Werd hem eerst verweten te wijfelachtig te zijn, nu klinkt in eigen land de kritiek dat Duitsland te ver gaat in de hulp aan Oekraïne.

Lees meer

Brigitte Mohnhaupt: leider van de tweede generatie

Achtergrond - 29 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Brigitte Mohnhaupt: leider van de tweede generatie
Wanneer het over de RAF gaat denken veel mensen aan Andreas Baader of Ulrike Meinhof. Niet minder belangrijk voor de organisatie was Brigitte Mohnhaupt. Zij behoorde tot de eerste generatie van de RAF, maar ontpopte zich later tot het hoofd van de tweede generatie. Mohnhaupt stond bekend als een van de gevaarlijkste RAF-leden.

Lees meer

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

Achtergrond - 29 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Tijdlijn Rote Armee Fraktion
Vijftig jaar geleden, in 1972, begon de Rote Armee Fraktion het 'Mei-offensief', de eerste reeks aanslagen van de Duitse linkse terreurbeweging. Bijna dertig jaar was de RAF actief. De extreem gewelddadige acties van de RAF en het repressieve antwoord van de staat daarop, maakten jarenlang veel los in Duitsland. In deze tijdlijn vind je een overzicht van de meest opzienbarende gebeurtenissen in de geschiedenis van de organisatie in Duitsland.

Lees meer

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

Achtergrond - 29 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb 30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord
"We groetten de Führer nog een keer en toen ging hij met Eva Braun zijn kamer in. Met Goebbels, Bormann en anderen wachtte ik in de gang. Een schot brak de stilte", citeert de website van de NOS Hitlers adjudant Otto Günsche. Op 30 april 1945 pleegde Hitler zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. De tijdlijn Kriegsende (einde van de oorlog) laat zien wat er verder gebeurde in Duitsland in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie.

Lees meer

Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen

Achtergrond - 14 april 2022 - Auteur: Marja Verburg Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen
Dansen, feesten en entertainment in het openbaar: dat is in Duitsland op Goede Vrijdag verboden. Het zogenoemde Tanzverbot heeft ook gevolgen voor het tv- en filmaanbod. Maar steeds minder mensen zijn bereid zich eraan te houden.

Lees meer

Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen

Achtergrond - 13 april 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen
Verpleeghuizen in Nederland mogen wandelgrage dementerenden achter slot en grendel houden, in Duitsland is dat verboden; in Duitsland wordt veel meer antibiotica toegediend dan in Nederland: het zijn slechts twee voorbeelden van verschillen in de gezondheidszorg tussen Nederland en Duitsland, die worden onderzocht door het grensoverschrijdende Cross-Border Institute of Healthcare Systems and Prevention (CBI).

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger