Achtergrond

Münster meest leefbare stad ter wereld

Achtergrond - 20 oktober 2004
(20 oktober 2004) Münster is gisteren uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld. De Britse organisatie LivCom schrijft, met steun van de VN-milieuorganisatie Unep, sinds 1997 jaarlijks een competitie uit. Winnaar mag zich de stad met de hoogste levenskwaliteit noemen.

Lees meer

Weerstand tegen Schily's plan voor opvangcentra

Achtergrond - 19 oktober 2004
(19 oktober 2004) Het plan van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily om vluchtelingen voortaan in kampen in Noord-Afrika op te vangen, stuitte gisteren bij de G-5-conferentie in Florence op grote weerstand van Frankrijk en Spanje. Schily wil tegengaan dat vluchtelingen in wankele bootjes de Middellandse Zee oversteken. Ondanks deze tegenstand lijkt Schily aan het plan vast te willen houden.

Lees meer

Speculaties over complot tegen Merkel

Achtergrond - 18 oktober 2004
(18 oktober 2004) Voor het begin van de bijeenkomst van het CDU-partijbestuur vandaag wordt er druk gespeculeerd over een complot tegen voorzitter Angela Merkel. De top van de CDU ontkent het bestaan van dit complot in alle toonaarden. Ondertussen is de partij nog op zoek naar een opvolger voor Friedrich Merz. Wolfgang Schäuble heeft laten weten geen interesse te hebben.

Lees meer

Schröder bezoekt Libische leider Kadhafi

Achtergrond - 15 oktober 2004
(15 oktober 2004) Tijdens een staatsbanket in de bedoeïnentent van de Libische leider Kadhafi heeft Bondskanselier Schröder zijn gastheer gisterenavond uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Duitsland. Het tweedaagse bezoek van Schröder aan Kadhafi moet een nieuw begin markeren in de bilaterale betrekkingen.

Lees meer

Bezuinigingen Opel treffen Duitse fabrieken hard

Achtergrond - 14 oktober 2004
De bezuinigingen die het moederbedrijf van Opel, General Motors, in Europa wil doorvoeren, treffen vooral Duitsland hard. Het bedrijf maakt in Detroit bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekend dat het de komende twee jaar in Europa twaalfduizend banen zal schrappen. Vakbond IG Metall en de ondernemingsraad van Opel verwijten de leiding van het bedrijf slecht management.

Lees meer

Extremist Kaplan uitgeleverd aan Turkije

Achtergrond - 13 oktober 2004
(13 oktober 2004) De islamitische extremist en zelfverklaarde 'Kalief van Keulen' Metin Kaplan is vanochtend voorgeleid voor een gerechtshof in Istanboel, waar hem een proces wacht wegens hoogverraad. Duitsland heeft de extremist dinsdag uitgeleverd aan Turkije, nadat een uitspraak van een gerechtshof in Keulen dat mogelijk had gemaakt.

Lees meer

Werklozen moeten Berlijnse kleuters Duits leren

Achtergrond - 12 oktober 2004
(12 oktober 2004) Alle Berlijnse kleuters moeten na de herfstvakantie een taaltest doen. Als blijkt dat zij het Duits niet voldoende beheersen, moeten ze vanaf februari 2005, voor ze naar de lagere school gaan, Duitse taallessen volgen. Deze lessen zouden moeten worden gegeven door werkloze leraren, aldus Klaus Böger, verantwoordelijk voor onderwijs in de Duitse hoofdstad.

Lees meer

De toekomst van de gezondheidszorg

Achtergrond - 11 oktober 2004
(11 oktober 2004) De plannen van de rood-groene bondsregering en oppositiepartij CDU voor een hervorming van de collectieve zorg lopen ver uiteen. Onderdelen van beide plannen keren terug in de visie van het kabinet-Balkenende op de toekomst van de zorg in Nederland. Als het de regering niet lukt de hervormingsplannen vóór de verkiezingen van 2006 te concretiseren, wordt de hervorming van de gezondheidszorg één van de grote verkiezingsthema's.

Lees meer

Merkel wil handtekeningenactie tegen Turkije

Achtergrond - 11 oktober 2004
(11 oktober 2004) Angela Merkel, voorzitter van de CDU, sluit een handtekeningenactie tegen de toetreding van Turkije tot de EU niet uit. Dat liet zij gisteren weten in een interview op de Duitse televisie. Met deze uitspraken wekt zij veel weerstand op, ook binnen haar eigen partij.

Lees meer

Deelstaten houden vast aan nieuwe spelling

Achtergrond - 8 oktober 2004
(8 oktober 2004) De minister-presidenten van de Duitse deelstaten houden vast aan de nieuwe spellingsregels. Dat hebben ze gisteren besloten op hun jaarlijkse conferentie in Berlijn. Wel willen ze dat een speciale commissie nog eens naar een aantal omstreden gevallen kijkt. Sinds de invoering van de spellingshervorming in 1998 heerst er onrust en onvrede over de nieuwe regels.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger