Boeken
Arabische vertelkunst in een Duitse roman
Boeken - 8 april 2010 - Auteur: Marja VerburgSherko Fatah (1964) vertelt graag verhalen. De in Duitsland opgegroeide zoon van een Koerdische vader en een Oost-Duitse moeder vond de Duitse literatuur te zwaar. Liever las hij de spannende avonturen van Latijns-Amerikaanse schrijvers. Nu schrijft hij zulke verhalen zelf. Duitsland is lyrisch over zijn romans. Een gesprek.
Lees meer
Boekfragment: 'We gaan als het donker wordt'
Boeken - 30 maart 2010Na een periode in een asielzoekerscentrum krijgt Kerim uit Irak te horen dat hij in Duitsland mag blijven. Voordat hij bij zijn oom Tarik in Berlijn intrekt, haalt hij zijn spullen op in het asielzoekerscentrum.
Lees meer
Braun en Scholl: twee vrouwen in nazitijd
Boeken - 1 maart 2010
Eva Braun en Sophie Scholl hebben heel weinig met elkaar gemeen. De een was Hitlers geliefde, de ander groeide uit tot hét icoon van het Duitse verzet tegen het nazi-regime. Over beiden verscheen vorige maand in Duitsland een zeer goed ontvangen biografie.
Lees meer
De eigenaardige wereld van West-Berlijn
Boeken - 24 februari 2010
Eindelijk de geschiedenis van West-Berlijn! Na alle aandacht voor de DDR en de val van de Muur is er nu een groeiende belangstelling voor het omsingelde, en toch ‘vrije’ eilandje dat tijdens de Koude Oorlog midden in Oost-Duitsland lag. De historie van de West-Duitse exclave hangt van eigenaardigheden en verrassingen aan elkaar.
Lees meer
Het wonder Bondsrepubliek
Boeken - 22 oktober 2009
Konrad Adenauer en Willy Brandt, maar ook Günter Grass, Peter Sloterdijk en Rainer Werner Fassbinder: allemaal hebben ze een gezichtsbepalende rol gespeeld in de Bondsrepubliek. De nieuwe bundel ‘Het wonder Bondsrepubliek’ biedt een terugblik op zestig jaar Duitse geschiedenis aan de hand van leven en werk van twintig prominente Duitsers. Een voorpublicatie.
Lees meer
Dromen van toen
Boeken - 4 september 2009 - Auteur: Jeroen KuiperOp 9 november is het twintig jaar geleden dat de Muur viel. Wat is er sindsdien in de voormalige DDR gebeurd? Jeroen Kuiper schreef er een boek over. Zo sprak hij sprak met de Oost-Berlijnse Vera Lengsfeld, die nu namens de CDU campagne voert voor een zetel in de Duitse Bondsdag.
Lees meer
Europa, slagveld van herinneringen
Boeken - 3 juli 2009
(3 juli 2009) Twintig jaar geleden ging het IJzeren Gordijn open. Maar oude wonden helen traag. Europa's nieuwe lidstaten zien zichzelf het liefst als slachtoffers. Annemieke Hendriks reisde voor haar boek 'IJzeren deuren' door Midden-Europa en schrijft in De Groene Amsterdammer dat een gemeenschappelijke visie op het Europese verleden ver weg is.
Lees meer
De gevolgen van '1968'
Boeken - 16 juni 2009
(16 juni 2009) Toen Franse studenten in 2006 de straat opgingen om te protesteren tegen de versoepeling van het ontslagrecht, riep dit herinneringen op aan 1968. In veel landen zijn de late jaren zestig deel geworden van een nationale herinneringscultuur. Het boek ‘Eine Welt zu gewinnen’ blikt terug op de reactie van de Oost- en West-Europese elites op de utopieën van de ‘68’ers’.
Lees meer
De opkomst van de Berlijnse ‘freelanceproleet’
Boeken - 25 mei 2009
(25 mei 2009) “Berlijn is arm, maar sexy”, aldus burgemeester Wowereit. Jarenlange financiële misstanden door CDU-vriendjespolitiek zadelden de stad op met een schuld van zestig miljoen euro. Maar die malaise bleek ook een kans voor de onconventionele, creatieve urbane Penner, grootstedelijke zwervers, schrijft Rob Savelberg in zijn boek ‘Berlijn beweegt’.
Lees meer
De ‘derde weg’ van Walther Rathenau
Boeken - 10 april 2009
(10 april 2009) Walther Rathenau, de in 1922 vermoorde Duitse minister van Buitenlandse Zaken, ontwierp na de Eerste Wereldoorlog een soort ‘derde weg’ tussen socialisme en kapitalisme, die in de huidige economische crisis weer actueel is. De Duitse historicus Lothar Gall schreef een nieuwe biografie over deze "tragische figuur".
Lees meer