Achtergrond
Veel kritiek op gezondheidsconcept CDU/CSU
Achtergrond - 16 november 2004
(16 november 2004) Het compromis over de hervorming van de gezondheidszorg dat de CDU en de CSU na hebben bereikt, stuit op veel kritiek in Duitsland. Het bedrijfsleven, ziektekostenverzekeraars, politici en zelfs eigen partijleden zijn fel tegen het concept. Horst Seehofer (CSU), voormalig minister van Gezondheidszorg, overweegt zelfs uit protest al zijn politieke functies neer te leggen.
Lees meer
Voor vrede en tegen terreur
Achtergrond - 16 november 2004
(16 november 2004) Toeval of niet? Uitgerekend in de week na de moord op filmmaker Theo van Gogh riep de grootste koepelorganisatie van moslims in Duitsland op tot een demonstratie tegen terrorisme en voor het behoud van de rechtsstaat.
Lees meer
Angst voor extremisitsch geweld in Duitsland
Achtergrond - 15 november 2004
(15 november 2004) Na de moord op Theo van Gogh en de daaropvolgende brandstichtingen in Nederland, vraagt men zich in Duitsland af, of extremistisch geweld ook daar mogelijk is. Geheime diensten en politici waarschuwen voor islamitische terreur in Duitsland en spanningen tussen allochtonen en autochtonen. Zij debatteren over eventuele maatregelen.
Lees meer
Duitse springruiters moeten goud inleveren
Achtergrond - 12 november 2004
(12 november 2004) De Duitse springruiters moeten de gouden medaille, die zij afgelopen zomer bij de Olympische Spelen in Athene wonnen, inleveren. Het paard van Ludger Beerbaum, één van de vier Duitse springruiters, werd voor een tweede keer positief getest. Daarom werd Beerbaum gisteren gediskwalificeerd.
Lees meer
Deelstaten willen collegegeld invoeren
Achtergrond - 10 november 2004
(10 november 2004) De door de CDU/CSU geregeerde deelstaten willen het verbod op collegegeld in Duitsland opheffen. Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtsinstantie, behandelde gisteren een klacht van deze deelstaten. Minister Bulmahn van Onderwijs is tegen de afschaffing van het verbod. Tijdens de zitting demonstreerden duizenden studenten in Karslruhe tegen de invoering van collegegeld.
Lees meer
Nederlanders vinden Duitsers sympathiek
Achtergrond - 9 november 2004
(9 november 2004) Duitsers gelden in het buitenland nog steeds als vlijtig, serieus en welvarend. Minder hoog scoren ze bij “intermenselijke” eigenschappen als gastvrijheid, tolerantie en vrolijkheid. Verrassenderwijs zijn Duitsers vooral geliefd bij Nederlanders en Amerikanen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Bundespresseamt hield in elf landen.
Lees meer
Four more years
Achtergrond - 8 november 2004
(8 november 2004) Welke gevolgen heeft de herverkiezing van George W. Bush voor de betrekkingen tussen Duitsland en Amerika? Eén ding lijkt zeker: de strijd tegen het terrorisme blijft de agenda bepalen.
Lees meer
Regering wil viering 3 oktober afschaffen
Achtergrond - 4 november 2004
(4 november 2004) De Duitse regering wil een einde maken aan de viering van de Dag van de Duitse Eenheid, die sinds 1990 elk jaar op 3 oktober wordt gehouden. Om het begrotingstekort niet nog verder op te laten lopen, moeten de Duitsers één dag per jaar meer werken, en daarom moet 3 oktober als feestdag sneuvelen. De oppositiepartijen CDU en FDP uitten scherpe kritiek op de maatregel.
Lees meer
Duitsland irrelevant bij verkiezingen VS
Achtergrond - 2 november 2004
(2 november 2004) Tijdens het eerste televisiedebat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten op 30 september hield senator John Kerry juist zijn zoveelste pleidooi voor een brede internationale coalitie in Irak, toen zijn tegenspeler, president George W. Bush, hem plotseling onderbrak: “je bent Polen vergeten te noemen”. Kort tevoren had Bush al gewezen op de inspanningen van zijn trouwe bondgenoot en "vriend" Aleksander Kwasniewski, de Poolse president. Na afloop van het debat verklaarde deze tegenover journalisten dat Bush zich als een “echte heer” had gedragen, terwijl Kerry ronduit “immoreel” was geweest. Het eerste televisiedebat bewees de realiteit van een succesvol neo-conservatief concept: het 'nieuwe Europa'. Polen kreeg alle eer, Duitsland werd niet één keer genoemd.
Lees meer
"The Passion of the Christ was erger"
Achtergrond - 1 november 2004 - Auteur: Marja Verburg(1 november 2004) De film Der Untergang over de laatste twaalf dagen van het leven van Adolf Hitler maakte in Duitsland veel discussie los, omdat die Hitler van een menselijke kant zou laten zien. Bovendien zou er te weinig aandacht besteed worden aan de nazi-misdaden, die daarmee gebagatelliseerd zouden worden. Dat vinden veel critici niet passend. Het Duitsland Instituut toonde vorige week in Filmtheater Rialto speciaal voor scholieren en studenten de voorpremière.
Lees meer