Columns
'Ja, ik kijk naar vrouwenvoetbal'
Columns - 4 juli 2011
Duitsland-correspondent Jacques Schmitz heeft op zijn blog 'Mofkont' zijn coming-out: hij kijkt naar het WK vrouwenvoetbal. Niet alle wedstrijden en ook niet elke wedstrijd 90 minuten lang. "De kwaliteitskloof is in het vrouwenvoetbal vaak nog te groot om spannende wedstrijden op te leveren. Toch zijn sommige wedstrijden het kijken waard."
Lees meer
Column: Voorbeeldfunctie
Columns - 9 juni 2011
Dat was duidelijk. 'Ik speel later voor die Mannschaft. Niet ingenieur, niet minister-president en ook niet econoom bij ING.' Op de vraag wat hij zou doen wanneer hij groot is, zei mijn zoon dat hij voor het Duitse nationale elftal ging voetballen. Ook al breekt hij het hart van zijn Nederlandse moeder en zijn Belgische voetbalcoach, hij is dezer dagen niet de enige met een zwak voor Duitsland.
Lees meer
Column: Hoe onkwetsbaar is de Duitse economie?
Columns - 17 mei 2011
Als de Duitse maandelijkse cijfers ook maar een beetje betrouwbaar zijn, heeft de economie in het eerste kwartaal van 2011 opnieuw een uitstekende groeiprestatie neergezet. Het algemene gejuich krijgt stilaan echter een zorgwekkend tintje van onbedwingbaarheid. Is de Duitse economie echt onkwetsbaar? Alleen als het land blijft investeren in innovatie.
Lees meer
Jullie zijn Duitsland
Columns - 11 februari 2011
Waarom moeilijk en zonder vrienden, als het ook makkelijk en met vrienden kan? De Europese partners voelen zich geschoffeerd door Merkels 'Pact voor concurrentiekracht'. Terwijl dat helemaal niet nodig is, zo legt econoom Carsten Brzeski in deze column uit.
Lees meer
Gorleben is out, Lubmin is coming
Columns - 14 december 2010
‘Gorleben kent iedereen. Andere transporten met kernafval stuitten in het verleden nauwelijks op protest. Lubmin aan de Oostzee zal dat wel eens kunnen veranderen,’ schreef de taz een week geleden. En inderdaad: afgelopen zaterdag demonstreerden zo’n 3.000 man in Greifswald vlakbij Lubmin in het uiterste noordoosten van Duitsland. Journaliste Christine Steinhäuser groeide op naast de kerncentrale en volgt de protesten op de voet.
Lees meer
Wie noemt zijn kind nou Adolf?
Columns - 5 augustus 2010 - Auteur: Marja Verburg
Het nieuws over het Loveparadedrama van Duisburg overspoelde eind juli de media. In al dat geweld van ontluisterende feiten dook één naam steeds weer op: die van Duisburgs burgemeester Adolf Sauerland. Ik kan er niets aan doen, maar ik vraag me dan af: hoe kan iemand die in 1955 is geboren nou Adolf heten?
Lees meer
Eurocrisis: Merkels kracht en zwakte
Columns - 1 juli 2010
De Europese financiële steun voor Griekenland is in Duitsland zeer ongeliefd. Maar dat is slechts één reden voor de impopulariteit van de regering-Merkel. Al voordat het Griekse drama zich eind vorig jaar ontvouwde, kampte de coalitie met verdeeldheid en onderlinge strijd.
Lees meer
De 'profiteursstrategie' van Berlijn en Den Haag
Columns - 15 juni 2010
Berlijn en Den Haag zien hun bezuinigingen vooral als nationaal pijnpunt. Maar Europese denktanks en commentatoren kijken mee – en trekken hun wenkbrauwen op, blogt opinieredacteur Mark Beunderman op de site van NRC Handelsblad.
Lees meer
Column: Europees spaarkampioen
Columns - 10 juni 2010
Duitsers zijn zuinig. In een land waar harddiscounters zoals Aldi en Lidl bijna 50 procent marktaandeel hebben en grote mediawinkels met de slogan 'Geiz ist geil' (gierig is geil) klanten lokken, is spaarzaamheid volkssport. Volgens econoom Carsten Brzeski probeert de Duitse regering met forse bezuinigingen Europa een nieuwe les te leren.
Lees meer
Griekse crisis: Merkel moet kleur bekennen
Columns - 29 april 2010
Wie a zegt, moet ook b zeggen. Kent bondskanselier Angela Merkel dat spreekwoord niet? Sinds vorige week is duidelijk dat Griekenland aan de afgrond staat en financiële steun acuut nodig heeft. De problemen waaien niet meer over, zegt econoom Carsten Brzeski.
Lees meer