Artikelen

Historicus Wolfgang Mommsen overleden

Achtergrond - 12 augustus 2004
(12 augustus 2004) De gerenommeerde historicus Wolfgang J. Mommsen (73) is afgelopen woensdag overleden tijdens zijn vakantie aan de Oostzee. Mommsen behoorde tot de belangrijkste historici van de Bondsrepubliek.
Lees meer

Kadhafi-stichting betaalt slachtoffers disco-aanslag

Achtergrond - 11 augustus 2004
(11 augustus 2004) De Libische Kadhafi-stichting zal 35 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de Duitse slachtoffers van de aanslag op de West-Berlijnse discotheek La Belle van 5 april 1986. Dit betekent een belangrijke stap voor de verbetering van de relatie van Libië met Duitsland en met de EU. Kanselier Gerhard Schröder zal vermoedelijk binnenkort Libië bezoeken.
Lees meer

Carrell dreigt boete van vijfduizend euro

Achtergrond - 11 augustus 2004
(11 augustus 2004) Rudi Carrell hangt een geldboete van vijfduizend euro boven het hoofd. De in Duitsland populaire Nederlandse showmaster zou een auto in een parkeergarage van een hotel in Keulen geramd hebben en weggereden zijn zonder de politie te waarschuwen. Carrell weigert echter te betalen.
Lees meer

Nieuw proces tegen Motassadeq

Achtergrond - 10 augustus 2004
(10 augustus 2004) In Hamburg begint vandaag het tweede proces tegen Mounir El Motassadeq, verdacht van medeplichtigheid aan moord op 3066 mensen en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Motassadeq kreeg in februari 2003 vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd en was daarmee de eerste die voor de aanslagen van 11 september 2001 werd veroordeeld. In maart van dit jaar werd dat oordeel ongeldig verklaard omdat er geen rekening was gehouden met ontlastende getuigenverklaringen.
Lees meer

Montagsdemonstrationen tegen hervormingen

Achtergrond - 9 augustus 2004
(9 augustus 2004) In veel Oost-Duitse steden wordt vandaag gedemonstreerd tegen de arbeidsmarkthervormingen van de regering-Schröder. Naar verwachting zullen tienduizenden mensen de straat op gaan in wat zij Montagsdemonstrationen noemen, met een verwijzing naar de protesten die in de herfst van 1989 het einde van de DDR inluidden. Veel voormalige DDR-oppositieleden maken bezwaar tegen het gebruik van het begrip Montagsdemo.
Lees meer

Duitse vrouw koopt huis bij eBay voor € 2,50

Achtergrond - 6 augustus 2004
(6 augustus 2004) Een vrouw uit de omgeving van Paderborn heeft via eBay, de grootste Duitse internetmarktplaats, een huis gekocht voor € 2,50. De aanbieder, een man uit Rijnland-Palts, zegt echter dat de deal niet geldig is en wil minstens € 104.000,- hebben voor het huis.
Lees meer

SPD-kettingbrief moet Schröder ten val brengen

Achtergrond - 5 augustus 2004
(5 augustus 2004) Een aantal SPD-leden bereidt volgens verschillende Duitse media een kettingbrief aan de partijbasis voor, waarin opgeroepen wordt Gerhard Schröder ten val te brengen. Ook de vakbonden vallen de hervormingspolitiek van de rood-groene regering opnieuw aan. De resultaten van het beleid blijven uit, vinden zij, en daarom zijn de steeds drastischere maatregelen "niet sociaal" en "wekken zij bij de bevolking steeds meer woede".
Lees meer

Duitsland gaat Irakese militairen opleiden

Achtergrond - 4 augustus 2004
(4 augustus 2004) Het Duitse leger gaat in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) honderden Irakese militairen opleiden, onder andere in het gebruik van militaire vrachtwagens. Meer dan honderd vijftonners zijn reeds uit Duitsland richting de golfstaat verscheept. Binnenkort zullen Duitse legerinstructeurs de trucks achterna reizen.
Lees meer

Het bemoste stadion van Katernberg

Columns - 4 augustus 2004
In 2004, een halve eeuw na de aftrap voor de wederopbouw, reed Dylan van Eijkeren in de BMW de hele winter rond in Duitsland. Hij had geen vastomlijnde route. Hij had gespaard en zou reizen tot zijn geld op was. Van Eijkeren wilde zich laten leiden door wat op zijn weg kwam, al had hij een handvol afspraken en een paar reserveringen. Hij hoefde niks. Hij wilde reizen, Hij zou onderweg zijn. Het draaide om de reis, niet om de aankomst.
Lees meer

Verdrevenen teleurgesteld in Schröder

Achtergrond - 3 augustus 2004
(3 augustus 2004) Als eerste Duitse bondskanselier woonde Gerhard Schröder afgelopen weekeinde in Warschau de herdenking bij van de Poolse opstand van 1944. Schröder distantieerde zich van de eisen van de uit Polen verdreven Duitsers. De verdrevenen reageerden afkeurend. Een belangenorganisatie maakte gisteren bekend nog dit jaar rechtszaken te willen beginnen om de verloren bezittingen terug te eisen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger