Artikelen

Het Pruisen van Joop en Otto

Columns - 22 september 2004
(22 september 2004) In 2004, een halve eeuw na de aftrap voor de wederopbouw, reed Dylan van Eijkeren in de BMW de hele winter rond in Duitsland. Hij had geen vastomlijnde route. Hij had gespaard en zou reizen tot zijn geld op was. Van Eijkeren wilde zich laten leiden door wat op zijn weg kwam, al had hij een handvol afspraken en een paar reserveringen. Hij hoefde niks. Hij wilde reizen, hij zou onderweg zijn. Het draaide om de reis, niet om de aankomst.
Lees meer

Omstreden kunstcollectie te zien in Berlijn

Achtergrond - 21 september 2004
(21 september 2004) Vandaag opent in het kunstmuseum Hamburger Bahnhof in Berlijn de tentoonstelling van de omstreden Flick-collectie. Friedrich Christian Flick bezit één van de belangrijkste collecties moderne kunst ter wereld. Als kleinzoon van de nationaal-socialistische ondernemer Friedrich Flick, die tijdens de nazi-tijd met behulp van dwangarbeiders een vermogen wist op te bouwen, wordt hem echter verweten zijn collectie gekocht te hebben met "bloedgeld".
Lees meer

Volkspartijen verliezen, protestpartijen winnen

Achtergrond - 20 september 2004
(20 september 2004) Voor regeringspartij SPD zijn de parlementsverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg gisteren relatief goed verlopen. In Brandenburg blijven de sociaal-democraten ondanks gevoelig verlies de grootste partij; in Saksen verloor de concurrerende CDU haar absolute meerderheid. Grote winnaars zijn de links-populistische PDS en de extreem-rechtse NPD.
Lees meer

Kritiek op brief Merkel over toetreding Turkije

Achtergrond - 17 september 2004
(17 september 2004) Angela Merkel, partijvoorzitter van de CDU, pleit in een brief aan de christen-democratische en conservatieve regeringsleiders van Europa voor een geprivilegieerd partnerschap voor Turkije in plaats van een toetreding van het land tot de Europese Unie. Haar brief wekt verbazing, zowel in Duitsland als binnen de EU.
Lees meer

Schily wil islamitisch congres in Berlijn verbieden

Achtergrond - 16 september 2004
(16 september 2004) De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, wil er alles aan doen om het Eerste Arabisch-Islamitische Congres, dat van een tot en met drie oktober in Berlijn zou moeten plaatsvinden, te verbieden. Volgens de minister rechtvaardigen de organisatoren terroristisch geweld. Maar veel is er niet bekend over het congres, hetgeen het verbieden ervan moeilijk maakt.
Lees meer

In de U-Bahn

Columns - 16 september 2004
(16 september 2004) Ik heb vrienden die alles doen om het openbaar vervoer in Berlijn te mijden. Het is, vinden zij, vervelend om met het openbaar vervoer te reizen. Ik begrijp dat niet. Als je twee jaar lang met aanzienlijke vertragingen tussen Amsterdam en Hilversum heen en weer hebt gependeld, dan word je een beetje gelukkig van het bericht: "Dames en heren de Ringbahn nummer 42 richting Jungfernheide via Gesundbrunnen, heeft een vertraging van naar verwachting drie minuten." Nog gelukkiger word je, als de S-Bahn daadwerkelijk drie minuten later het station komt binnenrijden.
Lees meer

Politici willen hervorming onderwijsstelsel

Achtergrond - 15 september 2004
(15 september 2004) Gisteren is het jaarlijkse onderwijs-rapport van de OESO verschenen, waarin het Duitse onderwijsstelsel vooral in negatieve zin opvalt. De studie heeft in Duitsland een hernieuwde discussie over het onderwijs uitgelokt. Vooral SPD- en Grünen-politici zich sterk maken voor 'een school voor iedereen'.
Lees meer

"Mag je een monster als mens tonen?"

Achtergrond - 14 september 2004
(14 september 2004) Vandaag gaat in Toronto (Canada) de nu al veelbesproken Duitse film ' Der Untergang' in première. De film, die de laatste elf dagen uit het leven van Adolf Hitler toont, heeft in de Duitse pers het aloude debat over de omgang met het eigen oorlogsverleden aangewakkerd. Leidt een 'menselijke Hitler' tot bagatellisering van de misdaden van nazi-Duitsland, of vormt het juist een teken van 'normalisering'? Een overzicht van commentaren in de Duitse pers - en de Britse.
Lees meer

Woede over uitspraken Köhler over Oost-Duitsland

Achtergrond - 13 september 2004
(13 september 2004) De Duitse Bondspresident Horst Köhler heeft een heftig debat uitgelokt met zijn uitspraak dat de levensstandaarden in Oost- en West-Duitsland verschillend zijn en zullen blijven en dat dit geaccepteerd zal moeten worden. Zowel Oost- als West-Duitse politici roepen in alle toonaarden het daar niet mee eens te zijn. Steun krijgt Köhler echter van CDU-voorzitter Angela Merkel en voormalig Bondspresident Richard von Weizsäcker.
Lees meer

'Spanje tegen Duitse zetel Veiligheidsraad'

Achtergrond - 10 september 2004
(10 september 2004) Ook Spanje wijst een permanente Duitse zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties af, zo bericht het Duitse dagblad Die welt. Eerder al lieten Italië en Polen weten niets te voelen voor een Duitse zetel. De landen zien meer in een gezamenlijke EU-zetel in de raad.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger