Artikelen

OVSE-conferentie in Berlijn over antisemitisme

Achtergrond - 28 april 2004
(28 april 2004) In Berlijn begint vandaag een twee dagen durende antisemitisme-conferentie, georganiseerd door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Rond de 600 deelnemers uit 550 landen nemen deel aan de conferentie, onder wie hoogwaardigheidsbekleders als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Doel van de conferentie is het bepalen van een gezamenlijk beleid voor de bestrijding van antisemitisme en het verbeteren van de omgang met het onderwerp in het onderwijs.
Lees meer

Duitsland vreest offensief sigarettensmokkelaars

Achtergrond - 27 april 2004
(27 april 2004) Als op 1 mei de EU-uitbreiding plaatsvindt, zullen Oost-Europese sigarettensmokkelaars hun handel massaal naar het Westen smokkelen. Dat verwacht de Duitse douane. Daarbij geldt Berlijn, zo dicht bij de Poolse grens, als centrum voor de illegale sigarettenhandel.
Lees meer

'Lichter': De Oost-Europeanen komen

Achtergrond - 27 april 2004
(28 januari 2004) 'Lichter' ('Distant Lights') is een impressionistische speelfilm over leven aan de Pools-Duitse grens. Dit gebied, rond de oevers van de Oder, is een mijnenveld van onverwerkte Midden-Europese geschiedenis. Op 1 mei 2004 treedt Polen toe tot de Europese Unie. Dit maakt de gebeurtenissen in de film van de Duitse regisseur Hans-Christian Schmid extra actueel. 'Lichter' is deze week te zien op het International Film Festival Rotterdam en vanaf eind april in de Nederlandse filmtheaters.
Lees meer

Clement wil winkels ook op zondag open

Achtergrond - 26 april 2004
(26 april 2004) Volgende week zal het Duitse kabinet beslissen over langere openingstijden van winkels. Vorig jaar werd besloten dat winkels op zaterdag tot 20.00 uur open mogen blijven. Nu stelt minister Clement van Economische Zaken voor het winkelverbod ook voor zondagen af te schaffen.
Lees meer

Royalty-sfeer proeven in Delft

Columns - 26 april 2004
van Doris Abitzsch en Anne-Will Fisser (24 april 2004) Al maanden stond het in onze agenda genoteerd: 24 april, de…
Lees meer

NiederlandeNet online

Achtergrond - 23 april 2004
(23 april 2004) Gisteren werd in het Haus der Niederlände, verbonden aan de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster, het NiederlandeNet gelanceerd. De nieuwe website moet een breed Duits publiek informeren over allerlei aspecten van de Nederlandse samenleving.
Lees meer

Valse vrienden - echte vrienden

Columns - 23 april 2004
van Annika Fischer (23 april 2004) Waar kun je naartoe in de wereld? Er waren manieren geweest - en verschillende…
Lees meer

Weber nieuwe president Bundesbank

Achtergrond - 21 april 2004
(21 april 2004) Het Bundeskabinett zal vandaag de 47-jarige Axel Weber als nieuwe president van de Bundesbank benoemen. Minister Eichel van Financiën zal nog aan het begin van de middag een persconferentie geven in Berlijn. Weber volgt Ernst Welteke op, die tot aftreden werd gedwongen nadat de zogenaamde 'hotelaffaire' aan het licht was gekomen.
Lees meer

Fotograferen doe je zo

Achtergrond - 20 april 2004
(20 april 2004) De schoolkrantredactie kreeg een workshop fotografie van de fotografe Willy Slingerland. Zij vertelde hoe je goede foto's kan maken voor een krant en welke trucjes je daarbij kan gebruiken. door Kim Beltran Borrero
Lees meer

Blijven investeren in relatie met Duitsland

Achtergrond - 20 april 2004
(23 april 2004) Afgelopen week bracht bondskanselier Gerhard Schröder een bliksembezoek aan Nederland. Precies een week later (22 april) kwam Angela Merkel, de partijvoorzitter van de CDU, naar Den Haag. Het diplomatieke verkeer tussen Duitsland en Nederland lijkt, aan de vooravond van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, na een lange periode van relatieve rust weer op gang te komen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger