Artikelen

SPD levert forse kritiek op Duitse bedrijven

Achtergrond - 19 april 2005
(19 april 2005) Na de rede van SPD-voorzitter Franz Müntefering afgelopen weekend, waarin hij het Duitse bedrijfsleven fors bekritiseerde, vallen zijn partijgenoten hem bij. Vice-voorzitter Ute Vogt roept zelfs op tot een boycot van bedrijven, die onnodig mensen ontslaan. De CDU en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn het met de kritiek niet eens.
Lees meer

Hohlmeier afgetreden als minister

Achtergrond - 18 april 2005
(18 april 2005) De Beierse minister van Onderwijs en Cultuur Monika Hohlmeier heeft haar ambt afgelopen vrijdag neergelegd. Haar wordt een leidende rol in de verkiezingsfraude-affaire in München verweten. Ze blijft ontkennen zich laakbaar te hebben gedragen, maar zegt af te treden om haar ambt en haar partij niet te beschadigen.
Lees meer

Schröder houdt vast aan omstreden Chinabeleid

Achtergrond - 15 april 2005
(15 april 2005) Bondskanselier Schröder (SPD) wil ondanks grote tegenstand het wapenembargo van de Europese Unie tegen China opheffen. Niet alleen de oppositiepartijen CDU en FDP, maar ook zijn coalitiepartners van Die Grünen en zelfs zijn eigen partijgenoten in de parlementsfractie zijn daar tegen. Het Europees Parlement stemde gisteren eveneens tegen het opheffen van de sancties.
Lees meer

Kohl en Kinkel wisten al van visa-affaire

Achtergrond - 14 april 2005
(14 april 2005) Volgens informatie van de Duitse kranten Financial Times Deutschland en het Handelsblatt waren oud-bondskanselier Helmut Kohl (CDU) en zijn minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel (FDP) al op de hoogte van de problemen met de verlening van visa in Oost-Europese landen. De CDU verwijt de rood-groene regering momenteel de regels voor visa niet streng genoeg te hebben nageleefd.
Lees meer

SPD wil minimumloon veiligstellen

Achtergrond - 13 april 2005
(13 april 2005) De Duitse regeringspartij SPD zegt een “grote oplossing” na te willen streven om voor alle werknemers in Duitsland een minimumloon veilig te stellen. Daarmee staat de partij aan de kant van de minister-president van Beieren, Edmund Stoiber (CSU). Die blies afgelopen week de discussie over de wenselijkheid van een wettelijk minimumloon nieuw leven in, toen hij zijn bezorgdheid uitte over de toestroom van goedkope arbeidskrachten uit de nieuwe EU-lidstaten.
Lees meer

Deelstaat-ambtenaren staken voor CAO

Achtergrond - 12 april 2005
(12 april 2005) In verschillende Duitse steden hebben ambtenaren in dienst van de deelstaten het werk neergelegd. Zij eisen een 38,5 urige werkweek en het behoud van vakantiegeld en de dertiende maand. De deelstaten hebben de CAO die de centrale overheid, de vakbonden en de gemeentes in februari hebben gesloten, niet ondertekend en willen dat hun ambtenaren langer werken.
Lees meer

Mengelmoes met een Duits tintje 

Achtergrond - 12 april 2005
(12 april 2005) Op het bord op de stoep voor het café staat'Kuchen'. Het is op zich niet raar dat je in een café taart kunt krijgen. Alleen - dit bord staat niet in Duitsland, maar aan de andere kant van de wereld, in Chili. Het lijkt haast een vergissing maar als je er eenmaal op let, vallen steeds nieuwe Duitse elementen op in het Chileense straatbeeld: straten en winkels met Duitse namen, scholen en verenigingen met de adelaar aan de muur. De Duitse traditie in deze uithoek van de wereld is 150 jaar oud; vergeten in Duitsland, gekoesterd in Chili.
Lees meer

Een bijzondere band

Achtergrond - 11 april 2005
(11 april 2005) In het Goethe-Institut in Rotterdam werd dit weekend de tentoonstelling 'Das Schillern' geopend. De expositie is samengesteld uit werken van drie jonge kunstenaars uit Dresden. De opening ervan vormde voor het Goethe-Institut het startschot van het 'Dresden-jaar', waarin de speciale band tussen Dresden en Rotterdam centraal staat.  
Lees meer

Grote coalitie in Sleeswijk-Holstein in gevaar

Achtergrond - 11 april 2005
(11 april 2005) SPD en CDU in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn het nog steeds niet eens over de vorming van een nieuw kabinet. Een probleem vormen meningsverschillen over het onderwijsbeleid. Beide partijen zijn sinds het mislukken van de minister-presidentsverkiezingen in maart tot elkaar veroordeeld.
Lees meer

Vrijspraak Duitse terreurverdachte

Achtergrond - 7 april 2005
(7 april 2005) Ihsan G, die ervan verdacht werd een terroristische aanslag in Berlijn te hebben willen plegen, is daarvoor niet veroordeeld. De rechtbank achtte niet bewezen dat G. een terroristische aanslag zou plegen of van plan was een terreurorganisatie op te zetten. Wel werd de man veroordeeld voor onder meer verboden wapenbezit.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger