Artikelen

De laatste oorlogsdagen als totaalbeeld

Boeken - 5 april 2005
(5 april 2005) Vanaf september 1939 stak nazi-Duitsland Europa in brand. Om deze te blussen moesten de geallieerden Duitse steden in puinhopen veranderen, want de brandstichter in Berlijn wilde niet opgeven, ook toen hij wist dat de oorlog was verloren. Zijn secretaresse Traudl Junge hoorde Hitler op 25 april 1945 tijdens een maaltijd in de Führerbunker zeggen: "Maar Duitsland is verloren. Het was niet rijp genoeg en niet sterk genoeg voor de taak die ik hem had toegedacht."
Lees meer

Köhler opent Duitslandjaar in Japan

Achtergrond - 5 april 2005
(5 april 2005) Bondspresident Horst Köhler heeft gisteren samen met de Japanse kroonprins Naruhito het Duitslandjaar in Japan geopend. De komende twaalf maanden stelt Duitsland zichzelf met meer dan 750 projecten in Japan voor. Vooral jongere generaties Japanners zijn nauwelijks meer geïnteresseerd in Duitsland. Daar moet met dit initiatief verandering in komen.
Lees meer

Jeugd op de Obersalzberg

Boeken - 1 april 2005
(1 april 2005) Van de kinderen van Albert Speer, Hitlers huisarchitect en bewapeningsminister, hebben we tot nu toe niet veel gehoord. Uitzondering hierop is zijn oudste zoon, eveneens Albert geheten, die in zijn vaders voetsporen is getreden en naam maakt in Azië als architect. Nu heeft ook Speers dochter Margret een boekje open gedaan over haar vader. Maar voegt haar autobiografie ‘Sind Sie die Tochter Speer?’ wel iets toe?
Lees meer

Duitsland ruziet over roetdeeltjes

Achtergrond - 31 maart 2005
(31 maart 2005) Economische vertegenwoordigers in Duitsland willen dat de richtlijnen van de Europese Unie voor het aantal roetdeeltjes in de lucht worden versoepeld. De Europese Commissie wil daar echter niets van weten. Eurocommissaris voor Industrie Günter Verheugen noemt een versoepeling "klinkklare onzin" en vindt dat Duitse gemeentes en het bedrijfsleven veel eerder maatregelen hadden moeten treffen.
Lees meer

Koning Kurt I van Saksen

Achtergrond - 31 maart 2005
(31 maart 2005) Kurt Biedenkopf is sinds 2002 niet meer ‘König Kurt I’. Na twaalf jaar minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Saksen geweest te zijn, trad hij af. Na de Wende was hij een van de weinige West-Duitse politici die de stap maakten naar Oost-Duitsland. Biedenkopf verrichte zodoende pionierswerk. Hij wilde de Saksen hun optimisme en hun zelfvertrouwen teruggeven. “Wij zijn naar Saksen gegaan om te helpen”. Samen met zijn echtgenote Ingrid bracht hij glans en glamour naar Saksen en zodoende werden zij het populairste politieke echtpaar van Duitsland.
Lees meer

Hopeloos verliefd en immer controversieel

Achtergrond - 30 maart 2005
(30 maart 2005) Een ware Arendt-Welle overspoelt de Nederlandse boekenmarkt, de academie en het publieke debat. Het boek 'The Human Condition' (1958) van deze Joods-Duitse denkster werd vorig jaar, op basis van een enquête onder alle Nederlandse en Vlaamse hoogleraren filosofie, uitgeroepen tot één van de tien belangrijkste filosofieboeken ooit.
Lees meer

Hof stelt grondbezitters in ongelijk

Achtergrond - 30 maart 2005
(30 maart 2005) Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft vandaag een uitspraak gedaan in de rechtszaak die vroegere Oost-Duitse grondbezitters hebben aangespannen tegen de Duitse staat. De ongeveer 69 grondeigenaren en ondernemers, die tussen 1945 en 1949 in de toenmalige Russische bezettingszone zijn onteigend, kunnen geen vergoeding eisen van de bondsregering voor geleden schade. Daarmee blijft de Bondsrepubliek claims van in totaal miljarden euro’s bespaard.
Lees meer

Duits bankgeheim aangetast

Achtergrond - 29 maart 2005
(29 maart 2005) De bevoegdheden van de Duitse overheid om bankgegevens van willekeurige burgers in te zien, zullen vanaf donderdag 1 april flink worden uitgebreid. De regering zegt belastingontduiking te willen tegengaan. Tegenstanders vrezen voor aantasting van het bankgeheim.
Lees meer

FDP-tandem is 'geen machtsstrijd'

Achtergrond - 29 maart 2005
(29 maart 2005) FDP-voorzitter Guido Westerwelle ontkent dat er een interne machtsstrijd binnen de FDP plaatsvindt. Fractievoorzitter Wolfgang Gerhardt presenteerde vorige week een 'Verklaring ter verantwoording voor Duitsland', waaraan Westerwelle niet heeft meegewerkt. Beide heren willen een "tandem" vormen voor de parlementsverkiezingen van 2006. In de partij is wel kritiek geuit op Westerwelle.
Lees meer

Minister Van der Hoeven bezoekt DIA

Achtergrond - 24 maart 2005
(24 maart 2005) Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs (CDA) bezocht gisteren het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA). De minister liet zich door de medewerkers van het DIA informeren over hun werkzaamheden, ook met het oog op de toekomst van het instituut na afloop van het huidige Duitslandprogramma. Het werkbezoek vond plaats in een ontspannen en plezierige sfeer.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger