Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits is toe aan imagocampagne
Actiegroep wil scholieren motiveren voor Duits

Achtergrond - 25 april 2011

Bij veel vacatures is het een belangrijke functie-eis: beheersing van het Duits. Toch zijn er steeds minder Nederlanders die die taal spreken. Vier organisaties in Nederland zijn een actiegroep begonnen om te zorgen dat meer scholieren Duits kiezen op school.

Duits is toe aan imagocampagne
© Actiegroep Duits
Een actiegroep wil de belangstelling voor de Duitse taal aanwakkeren.

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Nederland en de Duitse Ambassade in Den Haag gaan het komende jaar samen het belang van de Duitse taal onder de aandacht brengen. Ze willen scholieren enthousiast maken over de Duitse taal.

Onder meer een Dag van de Duitse Taal ligt in het verschiet, met allerlei activiteiten rond de taal. Ook wil de actiegroep stimuleren dat scholen in de lessen meer kennis over het land overbrengen, door uitwisselingen, schoolreisjes en docenten die veel vertellen over het land en de cultuur. De samenwerking maakt het mogelijk om sleutelfiguren uit politiek, bedrijfsleven en culturele sector voor de plannen te motiveren, hopen de organisaties.

Het is allang niet meer vanzelfsprekend dat Nederlandse jongeren een woordje Duits spreken. Daarmee doet Nederland zichzelf te kort, benadrukt de actiegroep. “Duitsland is met afstand de belangrijkste Nederlandse handelspartner. Kennis van de Duitse taal en cultuur is niet alleen een vereiste voor logistiek dienstverleners of bouwbedrijven die opdrachten in Duitsland vervullen, maar vooral ook op het brede gebied van dienstverlening: van advocatenkantoren en banken tot en met architectenbureaus en de gezondheidssector – bijna overal kom je met Duitse klanten en partners in aanraking”, stelt Lars Gutheil, woordvoerder van de DNHK in een persbericht.

Uit een onderzoek van het Duitsland Instituut Amsterdam onder scholieren bleek onlangs dat Duits de leerlingen nauwelijks interesseert. De taal heeft een zakenimago; dat het ook de taal is van beroemde dichters en denkers lijken de scholieren zich niet te realiseren.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Het is Dag van de Duitse taal. Een feestje voor scholen, maar zeker ook voor taalliefhebbers.


Lees meer

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

In Duitsland is veel te doen om genderneutraal taalgebruik. Wat zeggen de taalwetenschappers?


Lees meer

Blikverruimend

Blikverruimend

De vraag ‘waarom Duits?’ is bijna net zo moeilijk te beantwoorden als ‘waarom literatuur?’ Gastcolumn ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal.


Lees meer

Sprechstunde: Duitse taal

Sprechstunde: Duitse taal

Trixie Hölsgens en Synke Hotje van de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut beantwoorden vragen over de Duitse taal.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger