Artikelen

Kreuzberg: een stad in de stad

Achtergrond - 1 april 2004
Berlijn is een enorme stad, maar veel mensen vinden de stad minder 'druk' dan Amsterdam, dat aanzienlijk kleiner is. Dat komt omdat Berlijn over een veel groter oppervlak is verspreid. Ook zijn de verschillende Bezirke (stadsdelen) eigenlijk stadjes in de stad zelf. Het op één na kleinste Bezirk is Friedrichshain-Kreuzberg, midden in Berlijn. Het bezoek van de schoolkrantredactie aan de school in deze wijk is reden genoeg om even wat meer over het Bezirk Friedrichshain-Kreuzberg te vertellen.
Lees meer

Berlijn

Achtergrond - 1 april 2004
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en telt zo'n drieënhalf miljoen inwoners. Daarmee is Berlijn een wereldstad van formaat en past in het rijtje van Londen, Rome en Parijs. De stad is heel erg groot, ongeveer zo groot als de hele provincie Utrecht en daarom kun je niet overal even makkelijk op de fiets naar toe. Maar er is heel veel openbaar vervoer: bussen, trams en metro's (die heten in Duistland U-Bahn). Er zijn zoveel metro's, dat je het schema nooit uit je hoofd kunt leren.
Lees meer

De school in Amsterdam

Achtergrond - 1 april 2004
Het Montessori College Oost (MCO) is een school voor VMBO. Deze school biedt onderwijs aan van beroepsgerichte leerweg tot theoretische leerweg. Het MCO zit in Amsterdam-Oost en zit met ongeveer 1200 leerlingen uit 55 verschillende landen in een prachtig nieuw gebouw. De school wil bereiken dat scholieren elke dag in een uitdagende omgeving veel kunnen leren: over zichzelf, over wat ze kunnen en weten en over de maatschappij waarin we leven. Dit betekent voor het onderwijs dat het heel praktisch is en dat de leerlingen worden gestimuleerd over hun kennis en kunnen na te denken en het te gebruiken. De leerlingen moeten tijd hebben om zichzelf te ontdekken, om zelfvertrouwen te krijgen, om in hun dromen te durven geloven.
Lees meer

De school in Kreuzberg

Achtergrond - 1 april 2004
De Ferdinand-Freiligrath-Oberschule ligt midden in Kreuzberg. Er zitten 275 leerlingen op deze school en van alle leerlingen heeft 70 procent een andere dan de Duitse nationaliteit. De meeste leerlingen komen uit Turkije. Dat is ook logisch, want er wonen veel Turken in Kreuzberg. De Ferdinand-Freiligrath-Oberschule is een Hauptschule. Dat niveau is goed te vergelijken met het Nederlandse VMBO. Alles over het Duitse schoolsysteem en de verschillende onderwijsniveaus in Duitsland kan je lezen in het dossier 'Jetzt Jung'.
Lees meer

Journalistieke fotografie

Achtergrond - 1 april 2004
Natuurlijk bestaat een goede schoolkrant niet alleen uit tekst. Foto's, plaatjes, tekeningen en ander beeldmateriaal zijn absoluut…
Lees meer

Workshops

Achtergrond - 1 april 2004
De schoolkrantredactie zal beslagen ten ijs komen! De leerlingen krijgen namelijk voor vertrek twee journalistieke workshops:
Lees meer

Journalistiek schrijven

Achtergrond - 1 april 2004
Het Parool geeft de jonge redacteuren voor vertrek een workshop journalistiek…
Lees meer

Schoolkrantredactie in Het Parool

Achtergrond - 1 april 2004
De dag na terugkomst uit Berlijn werd de schoolkrantredactie geïnterviewd door Bert Steinmetz van Het…
Lees meer

De foto's van Ray

Achtergrond - 1 april 2004
   
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger