Artikelen

Gabriel en Nahles nieuw leidersduo SPD

Achtergrond - 16 november 2009 Gabriel en Nahles nieuw leidersduo SPD
Sigmar Gabriel en Andrea Nahles vormen het nieuwe leidersduo van de SPD. Op een partijcongres afgelopen weekend werden ze tot voorzitter en secretaris-generaal gekozen. De getalenteerde Gabriel en de ambitieuze Nahles moeten de SPD uit de crisis trekken, waar de partij na de verkiezingen van september in terecht kwam.

Lees meer

Black Tulip: Alle Duitsers het land uit

Achtergrond - 13 november 2009 Black Tulip: Alle Duitsers het land uit
Duitsers in Nederland werden een jaar na de Tweede Wereldoorlog van hun bed gelicht, in een kamp opgesloten en daarna over de grens in Duitsland gedumpt - door de Nederlandse staat. Het boek 'Operatie Black Tulip' gaat over deze weinig bekende episode. Het voorwoord van Ad van Liempt als voorpublicatie op Duitslandweb.

Lees meer

Idealisme Habermas botst met Europese praktijk

Achtergrond - 12 november 2009 Idealisme Habermas botst met Europese praktijk
Tachtig jaar is de belangrijkste Europese filosoof dit jaar geworden, maar de thema’s die Jürgen Habermas aansnijdt zijn zo actueel als maar kan. Dat bleek wel uit de podiumdiscussie die hij deze week in Felix Meritis voerde met politici en wetenschappers. En anders wel uit zijn bundel ‘Geloven en weten’ die daar werd gepresenteerd.

Lees meer

Achter de voordeur waken de vaders

Achtergrond - 11 november 2009 Achter de voordeur waken de vaders
Het contrast is groot. Achter de prachtige beelden van het  boerenbestaan in 'Das weisse Band'  leeft een verstarde, hiërarchische, soms zelfs wrede gemeenschap. Michael Haneke lijkt met zijn nieuwste film de mythe van de vroegmoderne Duitse dorpsidylle te willen ontmaskeren.

Lees meer

Leven na de Muur

Achtergrond - 9 november 2009
‘De laatste dagen van de familie Hoffmann in het oude Oost-Berlijn’ heette in 1990 het journalistieke debuut van Annemieke Hendriks in het weekblad Vrij Nederland. De Muur is sindsdien een hoofdrol in haar werk blijven spelen.

Lees meer

Oud-premier Modrow over de Muur

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks Oud-premier Modrow over de Muur
Hans Modrow was na de val van de Muur de laatste communistische premier van de DDR. In 2001 liep hij woest weg uit een vergadering van de PDS, waarvan hij erelid is. De Partij van het Democratisch Socialisme, die uit de SED is voortgekomen, had de bouw van de Muur, precies veertig jaar geleden, officieel veroordeeld. Modrow stáát voor de Muur. Annemieke Hendriks sprak met hem in 2001.

Lees meer

DDR-spionagechef Wolf over mythes en macht

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks DDR-spionagechef Wolf over mythes en macht
Markus Wolf was van 1952 tot 1986 de spionagechef van de Duitse Democratische Republiek. Toen ging hij boeken schrijven, waarin hij zich van zijn liberale kant liet zien. In 2003 sprak Annemieke Hendriks met Wolf (overleden in 2006), onder meer over zijn 'onzichtbaarheid' en over Willy Brandt.

Lees meer

Op de redactie bij 'Neues Deutschland'

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks Op de redactie bij 'Neues Deutschland'
Ruim veertig jaar diende het dagblad Neues Deutschland de DDR. Totdat de Muur viel. De krant overleefde, maar de abonnees sterven uit. In 2001 was Annemieke Hendriks in het kader van een uitwisselingsprogramma voor journalisten een aantal maanden te gast bij de oude partijkrant.

Lees meer

Thomas Brussig en zijn 'Sonnenallee'

Achtergrond - 9 november 2009 Thomas Brussig en zijn 'Sonnenallee'
Het is 7 oktober 1999, de dag dat de DDR vijftig jaar zou hebben bestaan. In Erfurt, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen, gaat de film ‘Sonnenallee’ van de Oost-Duitsers Leander Haußmann (regie) en Thomas Brussig (scenario) in première. Brussigs boek naar de film is in het Nederlands verschenen onder de titel ‘Het mooiste meisje van Berlijn’.

Lees meer

Klaus en Rita Hoffmann ontdekken het Westen

Achtergrond - 9 november 2009 Klaus en Rita Hoffmann ontdekken het Westen
In 1990 maakten de Oost-Berlijners Klaus en Rita Hoffmann deel uit van een experiment zonder weerga. Toen de DDR werd opgeheven, waren beiden hun banen kwijt. Als Klaus Hoffmann toen had geweten dat hij, een vooraanstaand academicus, nog met stofzuigers langs de West-Duitse deuren zou gaan, zou hij ongetwijfeld hard hebben gelachen. Hoe verging het ze in 2000?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger