Artikelen

Merkel: Stasi-archief blijft in Berlijn

Achtergrond - 31 juli 2009
(16 januari 2009) Angela Merkel is niet van plan het Stasi-archief te sluiten. Het voorstel van haar partijgenoot Arnold Vaatz (CDU) om over twee jaar de Stasi-dossiers over te plaatsen naar het Bundesarchiv in Koblenz is daarom voorlopig van de baan.

Lees meer

Stasi-archief onder vuur door zaak-Kurras

Achtergrond - 31 juli 2009
(25 mei 2009) Het Stasi-archief in Berlijn ligt onder vuur na de onthullingen rond de dood van de student Benno Ohnesorg in 1967. De dader, de West-Berlijnse oud-politieman Karl-Heinz Kurras (81), spioneerde voor de Stasi, zo maakte het archief vrijdag bekend. Critici noemen het een schande dat de vondst nu pas bij toeval is gedaan.

Lees meer

Oud-medewerkers Stasi bij overheid te voorzien

Achtergrond - 31 juli 2009
(10 juli 2009) In Duitsland is deze week grote beroering ontstaan over het aantal voormalige Stasi-medewerkers in overheidsdienst. Volgens een inventarisatie van de zakenkrant Financial Times Deutschland zou het gaan om ruim zeventienduizend personen. De opwinding komt laat, want ambtenaren met een Stasi-verleden zijn er al jaren.

Lees meer

'Duitsers geloven niet in rechtspopulisten'

Achtergrond - 31 juli 2009 - Auteur: Marja Verburg
(30 juni 2009) “Waarom we in Duitsland geen rechtspopulist als Wilders hebben?” Wolfgang Thierse kijkt geïrriteerd op. “Het is andersom: legt u mij maar uit waarom zo iemand in een liberaal land als Nederland succes heeft!” De prominente SPD’er en vice-voorzitter van de Bondsdag spreekt over extreemrechts, de verkiezingen en de DDR.

Lees meer

Toon DDR-debat blijft moeizaam

Achtergrond - 31 juli 2009
(24 maart 2009) Twintig jaar na de val van de Muur zoeken Duitse politici nog steeds naar de juiste toon om over de DDR te praten. Erwin Sellering, minister-president van het Oost-Duitse Mecklenburg-Voorpommeren maar van geboorte West-Duitser, pleitte voor een genuanceerd debat. Prompt vallen Oost-Duitse politici over hem heen.

Lees meer

Monument voor de hereniging nog ver weg

Achtergrond - 31 juli 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg
(10 november 2008) Monumenten die herinneren aan de roerige moderne geschiedenis van Duitsland, zorgen altijd voor beroering. Lange tijd leek het geplande monument voor de Duitse eenheid hier een uitzondering op te vormen. Maar negentien jaar na de val van de Muur blijkt ook dit project weg te zakken in een moeras van meningsverschillen.

Lees meer

DDR-verleden blijft Linke verdelen

Achtergrond - 31 juli 2009
(2 maart 2009) Het DDR-verleden blijft de Linkspartei parten spelen. Volgens partijvoorzitter Oscar Lafontaine was er achter de Muur wel sprake van onrecht. Lafontaine reageert hiermee op de commotie rond zijn partijgenoot Bodo Ramelow, die de aard van de SED-dictatuur eerder in twijfel trok.

Lees meer

'Via de tv emigreerden we elke avond naar de BRD'

Achtergrond - 31 juli 2009 - Auteur: Marja Verburg 'Via de tv emigreerden we elke avond naar de BRD'
(3 juli 2009) Wolfgang Thierse, voormalig voorzitter van de Bondsdag en voormalig Oost-Duits oppositielid, zat op 9 november 1989 thuis voor de tv, toen hij SED-topman Schabowski hoorde zeggen dat vrij reizen naar het Westen per direct was toegestaan. “Wat bedoelt-ie? vroeg ik. Ik was zo verbijsterd, ik ben niet eens de straat op gegaan. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Lees meer

'Via de tv emigreerden we elke avond naar de BRD'

Achtergrond - 31 juli 2009
(3 juli 2009) Wolfgang Thierse, vice-voorzitter van de Bondsdag en voormalig Oost-Duits oppositielid, zat op 9 november 1989 thuis voor de tv, toen hij SED-topman Schabowski hoorde zeggen dat vrij reizen naar het Westen per direct was toegestaan. “Wat bedoelt-ie? vroeg ik. Ik was zo verbijsterd, ik ben niet eens de straat op gegaan. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Lees meer

De Muur in 3D

Achtergrond - 31 juli 2009
(6 juli 2009) Archiefbeelden laten goed zien hoe de Muur eruit zag. Maar de camera’s konden niet overal bij. De omroep Deutsche Welle maakte een 3D-animatie van de Muur en de Duits-Duitse grens die 16 miljoen Oost-Duitsers opsloten in de DDR.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger