Artikelen

DDR-verleden blijft Linke verdelen

Achtergrond - 31 juli 2009
(2 maart 2009) Het DDR-verleden blijft de Linkspartei parten spelen. Volgens partijvoorzitter Oscar Lafontaine was er achter de Muur wel sprake van onrecht. Lafontaine reageert hiermee op de commotie rond zijn partijgenoot Bodo Ramelow, die de aard van de SED-dictatuur eerder in twijfel trok.

Lees meer

'Via de tv emigreerden we elke avond naar de BRD'

Achtergrond - 31 juli 2009 - Auteur: Marja Verburg 'Via de tv emigreerden we elke avond naar de BRD'
(3 juli 2009) Wolfgang Thierse, voormalig voorzitter van de Bondsdag en voormalig Oost-Duits oppositielid, zat op 9 november 1989 thuis voor de tv, toen hij SED-topman Schabowski hoorde zeggen dat vrij reizen naar het Westen per direct was toegestaan. “Wat bedoelt-ie? vroeg ik. Ik was zo verbijsterd, ik ben niet eens de straat op gegaan. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Lees meer

'Via de tv emigreerden we elke avond naar de BRD'

Achtergrond - 31 juli 2009
(3 juli 2009) Wolfgang Thierse, vice-voorzitter van de Bondsdag en voormalig Oost-Duits oppositielid, zat op 9 november 1989 thuis voor de tv, toen hij SED-topman Schabowski hoorde zeggen dat vrij reizen naar het Westen per direct was toegestaan. “Wat bedoelt-ie? vroeg ik. Ik was zo verbijsterd, ik ben niet eens de straat op gegaan. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Lees meer

De Muur in 3D

Achtergrond - 31 juli 2009
(6 juli 2009) Archiefbeelden laten goed zien hoe de Muur eruit zag. Maar de camera’s konden niet overal bij. De omroep Deutsche Welle maakte een 3D-animatie van de Muur en de Duits-Duitse grens die 16 miljoen Oost-Duitsers opsloten in de DDR.

Lees meer

'Twee Oost-Duitse deelstaten zijn genoeg'

Achtergrond - 31 juli 2009
(17 april 2009) Volgens sommigen is elke derde baan in Oost-Duitsland aan hem te danken: Edgar Most, voormalig topbankier in zowel de DDR als het verenigde Duitsland. Tevreden over de Duitse eenwording is hij allerminst. “Ik verwacht meer van Merkel.” Een gesprek met een man die houdt van duidelijke taal.

Lees meer

'Ik ben geen eeuwig achterlopende stijfkop'

Achtergrond - 31 juli 2009 - Auteur: Marja Verburg
(24 februari 2009) Hij was nog geen maand regeringsleider van de DDR toen de Muur viel. In 1997 werd hij tot zes en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dood van vier DDR-vluchtelingen. En nu heeft hij een boek geschreven, want Egon Krenz “wil niet langer de zondebok zijn".

Lees meer

Het functioneren van een dictatuur

Achtergrond - 31 juli 2009
(28 april 2009) Nee, het Stasi-archief in Berlijn mag onder geen beding worden gesloten. En ja, de namen van alle voormalige informanten moeten openbaar kunnen worden gemaakt. “Verraad moet een gezicht hebben”, zegt Marianne Birthler (61), de voormalige dissidente die de archieven van de Oost-Duitse veiligheidsdienst beheert.

Lees meer

Herstel Stasi-dossiers vertraagd

Achtergrond - 31 juli 2009
(8 mei 2009) De computergestuurde reconstructie van verscheurde Stasi-dossiers gaat langer duren dan verwacht door technische problemen. Pas eind 2011 zullen de eerste dossiers electronisch zijn hersteld. Het pilotproject moest volgens de oorspronkelijke planning dit jaar zijn voltooid.

Lees meer

Berlijn bejubelt 'Inglourious Basterds'

Achtergrond - 29 juli 2009
(29 juli 2009) Onder groot enthousiasme van pers en publiek beleefde de nieuwe film van Quentin Tarantino, ‘Inglourious Basterds’, zijn Duitse première in Berlijn. Ook al spelen de vele Duitse acteurs in de film vooral slechteriken, toch wordt het wraakepos met Brad Pitt in de hoofdrol door veel Duitsers ook een beetje gezien als ‘hun’ film.

Lees meer

Chronologie november 1989

Achtergrond - 28 juli 2009
9 november 1989 -

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger