Klaus Kinski, bezeten van acteren
Filmserie en expositie rond rasacteur in Melkweg Cinema
Achtergrond - 16 maart 2010
Klaus Kinski was een begenadigd acteur, maar ook een licht ontvlambare perfectionist. De Duitser speelde in tientallen B-films, werd wereldberoemd als slechterik in spaghettiwesterns en floreerde in zijn explosieve samenwerking met Werner Herzog. Melkweg Cinema eert de acteur met een filmserie en een fototentoonstelling.
Iemand die Klaus Kinski als geen ander kent, is de Zwitserse fotograaf Beat Presser. Hij was afgelopen week in Amsterdam om de opening van de tentoonstelling met zijn foto’s van Kinski bij te wonen. Presser ontmoette de acteur voor het eerst in 1977 voor een fotoserie van zijn eigen blad. In 1982 werd hij gevraagd als assistent-cameraman voor Fitzcarraldo, waarin Kinski de hoofdrol speelde. Zo kreeg Presser de gelegenheid de acteur tijdens en naast de opnames te fotograferen. Vijf jaar later deed hij hetzelfde bij de film Cobra Verde. De fotograaf was bij beide films getuige van Kinski’s opvliegende karakter. Vooral zijn enorme woede-uitbarstingen, vaak gericht tegen de wereldberoemde regisseur Werner Herzog, maakten indruk op Presser.
Haat-liefdeverhouding
Volgens Presser had Kinski een enorm gevoel voor hoe films gemaakt moeten worden. “Hij had het meteen door als er iets fout ging, was heel precies en erg moeilijk om mee samen te werken”. Ook buiten de filmset om was Kinski niet de makkelijkste. Zo weigerde hij een keer naar het filmfestival van Cannes te komen. “Klaus had tegen Herzog gezegd dat hij alleen zou komen als hij met een limousine opgehaald zou worden. Het hotel lag tweehonderd meter van het festival, maar hij is niet gekomen.”
In de documentaire Mein liebster Feind uit 1999, maandag vertoond in de Melkweg, kijkt regisseur Werner Herzog terug op de heftige samenwerking met de acteur. Woede-uitbarstingen, enorme ruzies, maar ook een groot onderling respect kenmerkten de relatie tussen Kinski en Herzog. Kinski zei over zijn verstandhouding met de filmmaker: “We hadden dramatische confrontaties, maar er was altijd een blind, diep vertrouwen in elkaar. Het lot dwong ons bij elkaar te zijn.”
De twee kemphanen leerden elkaar in 1971 kennen, toen Herzog Kinski vroeg voor Aguirre, der Zorn Gottes. De acteur speelde de titelrol in het verhaal over een Spaanse expeditie in Peru. In de vijftien jaar daarna maakten ze nog vier andere films. Kinski was de perfecte dracula in Nosferatu: Phantom der Nacht, speelde een twijfelende soldaat in Woyzeck en was een opportunistische bandiet in Cobra Verde.
B-acteur
De hartstochtelijke samenwerking met Herzog was erg succesvol en hielp Kinski van zijn imago van B-acteur af. De grote roem kwam vrij laat voor de acteur, wiens carrière maar moeizaam op gang was gekomen. Kinski werd in 1926 geboren in Danzig en groeide op in Berlijn in de jaren dertig. In 1944 moest hij in het Duitse leger. Als krijgsgevangene zat Kinski vast in een Britse gevangenis. Na de oorlog wisselde de acteur rollen in toneelstukken af met werkloze periodes. Zijn eerste filmrol kreeg hij in 1948.
In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland raakte Kinski in de jaren vijftig bekend door zijn toneelvoorstellingen, waarin hij teksten van beroemde auteurs verwerkte. Kinski’s carrière kwam pas echt van de grond toen hij vanaf 1960 keer op keer gevraagd werd voor verfilmingen van het oeuvre van Edgar Wallace. De acteur wisselde rollen in kwaliteitsfilms als Dr. Zhivago af met rollen in tientallen B-films. In 1965 speelde de cultster in Sergio Leone’s Per qualche dollari in più voor het eerst in een spaghettiwestern. Zijn succesvolle vertolking van de gebochelde schurk Wild leverde hem in onder meer Quien sabe? en Il grande silenzio een hoofdrol op.
Ongeluk
De rol van slechterik in de westernfilms maakte Kinski bij het grote publiek bekend. Ook zijn weerbarstige persoonlijkheid en uitbundige levensstijl zorgden voor publiciteit. In 1955 veroorzaakte de acteur een auto- en bootongeluk. De financiële gevolgen daarvan achtervolgden hem jarenlang. In hetzelfde jaar deed Kinski twee zelfmoordpogingen. De acteur kreeg drie kinderen bij drie verschillende vrouwen, met wie hij ook alle drie trouwde. De kinderen kozen alle drie voor het acteursvak. Dochter Nastassja werd het bekendst. Kinski stierf in 1991 op 65-jarige leeftijd aan een hartprobleem.
De fototentoonstelling in de Melkweg toont Klaus Kinski in al zijn gedaanten: Kinski in een modderpoel, Kinski als bandiet en slavenhandelaar in Cobra Verde, Kinski die Werner Herzog met een zwaard te lijf gaat. In de Mediaroom van de Melkweg worden filmfragmenten van de acteur vertoond. Regisseur Martin Koolhoven, bekend van Oorlogswinter, sluit op 31 maart het Retrospectief af.
De fototentoonstelling loopt nog tot en met 4 april. Kijk voor het volledige programma van de filmserie rond Klaus Kinski in de Duitslandwebagenda of op Melkweg Cinema.
Reacties
Geen reacties aanwezig