Artikelen

Opnieuw tegenslag voor Schröder

Achtergrond - 30 mei 2003
(30 mei 2003) Vlak voor de belangrijke Sonderparteitag van de SPD op 1 juni ziet bondskanselier Schröder zich geconfronteerd met een regeringscrisis in Noordrijn-Westfalen. Het gevaar op de korte termijn is weliswaar geweken, maar de crisis kan de regering-Schröder ook na 1 juni nog bedreigen.
Lees meer

Deutsche Bahn het spoor bijster?

Columns - 26 mei 2003
(26 mei 2003) Rode cijfers, twee topmanagers ontslagen, een hoogste baas die roept dat er absoluut geen sprake is van een crisis. Het gaat niet goed met de Deutsche Bahn. En dat is een slecht teken voor Duitsland. Denk maar aan wat er in Nederland is gebeurd na de totale ineenstorting van de NS. Nadat de media wekenlang overliepen van het 'rondje om de kerk', kwam opeens de halve Messias Pim Fortuyn om de hoek kijken. Om vervolgens op wonderbaarlijke wijze het CDA terug in het zadel te helpen. Als dat geen rondje om de kerk was.
Lees meer

Afscheid van oud ideaal

Achtergrond - 23 mei 2003
(23 mei 2003) Twee van de zes bestuursleden van Bündnis 90/Die Grünen mogen hun ambt voortaan combineren met een rol als parlementariër. Dat hebben de partijleden besloten tijdens een referendum. Het besluit vormt een realpolitische concessie aan een fundamenteel principe van de partij.
Lees meer

Angst voor de epidemie

Achtergrond - 21 mei 2003
(21 mei 2003) Met harde maatregelen bestrijden de autoriteiten de nu ook in Duitsland geconstateerde vogelpest. Verbijsterd staren politici en boeren naar het pluimvee in Noordrijn-Westfalen. Een pestepidemie in het hele land is vooralsnog afgewend. Desalniettemin staat de overheid nog altijd op scherp.
Lees meer

Gevangen tussen Oost en West

Achtergrond - 16 mei 2003
(16 mei 2003) De Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) bevindt zich in een crisis. Voorzitter Gabi Zimmer heeft verleden week aangekondigd te zullen opstappen, en heeft daarmee indirect een aloud discussiepunt op de agenda gezet: is de PDS een ostdeutsche Regionalpartei, of een landelijk opererende, socialistische partij?
Lees meer

Van christelijke vredesactiviste tot terroriste

Boeken - 15 mei 2003
(15 mei 2003) Als columniste voelde ze zich een "kapitein in eigen badkuip", maar de zee was blijkbaar oneindig veel verleidelijker. Op 15 mei 1976, 27 jaar geleden, werd Ulrike Meinhof in Berlin-Mariendorf begraven. Alois Prinz schreef een biografie over haar.
Lees meer

Politieke speelruimte Berlijn en Parijs beperkt

Achtergrond - 12 mei 2003
(2 mei 2003) President Bush verkiest tijdens de economische top in het Franse Evian uiteindelijk toch een Frans boven een Zwitsers bed. Eerdere berichten, als zou de president voor de nacht naar Zwitserland uitwijken uit protest tegen de Franse opstelling in de Veiligheidsraad tijdens de Irak-crisis, zijn door de woordvoerder van het Witte Huis, Arie Fleischer, naar het rijk der fabelen verwezen.
Lees meer

"Een barbaarse daad"

Achtergrond - 9 mei 2003
(9 mei 2003) De universiteiten in Berlijn hebben voor de komende jaren ingrijpende maatregelen aangekondigd als reactie op de bezuinigingsplannen van de overheid. Binnenkort gaan de onderhandelingen van start over de subsidie die de onderwijsinstellingen krijgen tussen 2006 en 2009.
Lees meer

'Harztocht'

Achtergrond - 6 mei 2003
(6 mei 2003) Het is een hele ervaring om als Nederlandse journalist een tijdje rond te lopen op de redactie van een Duitse krant. Zeker als het een krant van het voormalige DDR-regime in Oost-Duitsland betreft. In het kader van de uitwisseling van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland was Guus Ferrée zeven weken werkzaam bij de Harzer Volksstimme in Wernigerode. In zijn verslag beschrijft hij zijn ervaringen op de redactie van deze regionale krant, en in de Harz-regio in het algemeen. 
Lees meer

Overtuigen tegenstanders

Achtergrond - 6 mei 2003
  6 mei 2003. Bondskanselier Schröder heeft grote moeite om zijn eigen SPD geheel achter zijn hervormingsplannen te krijgen.…
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger