Artikelen

Duitse omroepen togen naar Delft

Achtergrond - 30 maart 2004
(30 maart 2004) Ongeveer vijftigduizend Nederlanders namen op Paleis Noordeinde persoonlijk afscheid van Prinses Juliana en nog eens honderduizenden ondertekenden condoléanceregisters door het hele land. Maar ook in Duitsland is er veel aandacht voor de bijzetting van de oud-koningin. De Duitse media staan bol van het overlijden van de 94-jarige prinses en de Duitse omroepen doen vandaag vanaf negen uur 's ochtends live verslag van de bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft.

Lees meer

Recordaantal bezoekers op Leipziger Buchmesse

Achtergrond - 29 maart 2004
(29 maart 2004) Gisteren kwam er een eind aan de vierdaagse Leipziger Buchmesse. De boekenbeurs was een groot succes; maarliefst 102 duizend mensen bezochten de beurs. Daarmee is er een nieuw bezoekersrecord gevestigd en de magische grens van 100 duizend bezoekers ruimschoots overschreden.

Lees meer

Berlijn in delirium door kunst

Achtergrond - 26 maart 2004
(26 maart 2004) Het is zonder enige twijfel dé happening van het jaar op het terrein van kunst en cultuur in Berlijn: de tentoonstelling van ruim tweehonderd meesterwerken van het wereldberoemde Museum of Modern Art uit New York in de Neue Nationalgalerie. Tot eind september valt de canon van de moderne kunst te bezichtigen in de Duitse hoofdstad.

Lees meer

Moorddreiging Rau leidt tot angst voor aanslagen

Achtergrond - 25 maart 2004
(25 maart 2004) Nu president Rau zijn bezoek aan Afrika heeft afgebroken omdat terroristen dreigden hem te vermoorden, is de angst voor aanslagen in Duitsland behoorlijk toegenomen. De Duitse geheime diensten zien de moorddreiging tegen Rau als een startsignaal voor aanslagen in Berlijn. Ook de Berlijnse bevolking maakt zich steeds meer zorgen.

Lees meer

'Polakken die men maar beter kan mijden'

Boeken - 24 maart 2004
Hoe was het dagelijkse leven in de DDR? Wat gebeurde er na de eenwording? Hoe was het om jong te zijn onder een socialistisch regime? Het zijn vragen die Oost-Duitse schrijvers bezighouden, of ze nu jong zijn of al wat ouder. En omdat de waarheid over de DDR complex blijkt te zijn, komt aan de reeks boeken over dit thema geen einde. De auteur van wie nu een roman over leven in de DDR is verschenen, behoort tot de al wat oudere generatie. Christoph Hein (1944) was een kritische DDR-auteur die in 1987 een moedige rede hield tegen de censuur en die vóór 1990 naam maakte met onder meer 'Drachenblut' en 'Der Tangospieler'. 'Landnahme' is zijn nieuwste roman.

Lees meer

Koninginnedag bestaat ook in Duitsland

Columns - 23 maart 2004
(23 maart 2003) Wat weten de Duitsers eigenlijk van Nederland en hoe presenteren wij ons in het buitenland? Rob Savelberg biedt bij het bezoek van koningin Beatrix een kijkje in de keuken van het RTL Nieuws in Berlijn.

Lees meer

Eén op de drie Duitsers gaat vreemd

Achtergrond - 23 maart 2004
(23 maart 2004) Elke derde Duitser gaat vreemd en gemiddeld doen Duitsers het 120 keer per jaar. Dit blijkt uit het Durex Local Report 2004, een jaarlijks verschijnende studie over de seksuele gewoontes in verschillende landen. De resultaten over Duitsland werden vandaag bekend gemaakt.

Lees meer

Müntefering gekozen tot nieuwe voorzitter SPD 

Achtergrond - 22 maart 2004
(22 maart 2004) Met 95,1 procent van de stemmen is Franz Müntefering gisteren tijdens de SPD-partijdag tot nieuwe voorzitter van de Duitse sociaal-democraten gekozen. Met een nieuwe top wil de SPD proberen de crisis binnen de partij op te lossen. Bondskanselier Gerhard Schröder nam met tranen in zijn ogen afscheid van zijn functie als partijvoorzitter.

Lees meer

Valt de SPD uiteen?

Achtergrond - 19 maart 2004
(18 maart 2004) Regeringspartij SPD blijft momenteel niets bespaard: massale protesten tegen haar beleid, partijleden die in grote getale hun lidmaatschap opzeggen, een historisch dieptepunt in de opiniepeilingen, het ongekend grote verlies bij de tussentijdse verkiezingen in Hamburg twee weken geleden, en nu dit. Critici van de hervormingskoers van de bondsregering van SPD en Die Grünen, afkomstig uit de linkervleugel van de SPD, zijn van plan een linkse protestpartij op te richten.

Lees meer

Duitse kabinet strijdt over kooldioxide-uitstoot

Achtergrond - 18 maart 2004
(18 maart 2004) Bündnis 90/Die Grünen gaat de strijd aan met minister Clement van Economische Zaken. Na lang en moeizaam onderhandelen waren de staatssecretarissen van de ministeries van Economische Zaken en Milieu het eens geworden over de hoeveelheid kooldioxide waarmee de Duitse industrie het milieu per jaar mag belasten. Maar toen gooide Clement plotseling roet in het eten. Hij sprak zijn veto uit en wil nu nieuwe gesprekken voeren, omdat de Duitse industrie het niet eens is met het kooldioxidebeleid.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger