Artikelen
Kinderen in Duitsland zijn tevreden
Achtergrond - 10 mei 2005
De grote meerderheid van de kinderen in Duitsland is veel tevredener en optimistischer over het leven dan werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie van het Deutsche Jugendinstitut (DJI). Ondanks het feit dat eenderde van de Duitse kinderen in een niet-kindvriendelijke omgeving opgroeit, voelen de meeste kinderen zich "okay" thuis en op school.
Lees meer
Een gevoel van desolatie en verlatenheid
Achtergrond - 9 mei 2005
(9 mei 2005) Berlijn wijdt morgen het Holocaust-Mahnmal in, het omvangrijke monument ter nagedachtenis aan de vermoorde joden in Europa. Aan de opening ging een zeventien jaar durende ontstaansgeschiedenis vooraf.
Lees meer
Schillerjaar van start
Achtergrond - 9 mei 2005
(9 mei 2005) Vandaag wordt de tweehonderdste sterfdag van Friedrich Schiller gevierd. Samen met tijd- en stadgenoot Johan Wolfgang von Goethe geldt hij als één van Duitslands grootste klassieke literatoren. Met zijn sterfdag wordt een jaar vol activiteiten rond de dichter ingeluid.
Lees meer
Schröder: 'Turkije moet sneller hervormen'
Achtergrond - 4 mei 2005
(4 mei 2005) Kanselier Schröder zal vandaag tijdens zijn bezoek aan Turkije er bij de Turkse premier Erdogan en president Sezer op aandringen de door de Europese Unie gewenste hervormingen door te voeren. Op 3 oktober van dit jaar moeten de toetredings-onderhandelingen van de EU met Turkije beginnen. Gevreesd wordt dat Turkije dan nog niet aan de gestelde eisen op het gebied van mensenrechten en vrijheid van religie voldoet.
Lees meer
Wakker worden!
Columns - 3 mei 2005
(3 mei 2005) Ik heb mezelf altijd als iemand gezien, die zich van de jaargetijden geen moer aantrekt. Dat gezanik van "wat is het … (zelf in te vullen Peter Timofeeff-term) voor de tijd van het jaar" was niet aan mij besteed. Daar is inmiddels verandering in gekomen.
Lees meer
Gulden middenweg
Achtergrond - 2 mei 2005
(2 mei 2005) Zondag, 1 mei. De kleurige gevels aan het marktplein van het Beierse Grafing glanzen in de zon. Uit de kerk komt een groepje kinderen van hun eerste communie. Na het poseren voor het groepsportret bij de kerk verspreiden de families zich over de terrasjes van de plaatselijke horeca. Het stadje Grafing ligt in het district Ebersberg, volgens de zojuist gepubliceerde enquête Perspektive Deutschland het district met de meest tevreden inwoners van Duitsland. Na alle pessimistische berichtgeving over Duitsland is dat reden genoeg om dit district nader te bekijken.
Lees meer
Kapitalismedebat houdt gemoederen bezig
Achtergrond - 29 april 2005
(29 april 2005) De kritische discussie over het kapitalisme, die SPD-voorzitter Franz Müntefering onlangs aanwakkerde, kan maar op weinig sympathie rekenen van de Duitse werkgeversorganisaties. Medestanders vindt Müntefering daarentegen onder de bevolking en binnen zijn eigen partij.
Lees meer
Deelstaten willen meer inspraak in Europa
Achtergrond - 28 april 2005
(28 april 2005) De Duitse deelstaten willen meer te zeggen krijgen over Europese aangelegenheden. Vandaag spreekt kanselier Schröder met vier minister-presidenten over hun steun aan de Europese grondwet. Daarover zal het Duitse parlement half mei stemmen. Schröder wil voorkomen dat de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, tegen de grondwet stemt.
Lees meer
Carstensen minister-president Sleeswijk-Holstein
Achtergrond - 27 april 2005
(27 april 2005) Peter Harry Carstensen (CDU) is vandaag gekozen tot minister-president van Sleeswijk-Holstein. Eén stemronde was daarvoor voldoende. Meer dan tien weken na de verkiezingen heeft de Duitse deelstaat eindelijk een nieuwe regering, bestaande uit een coalitie van CDU en SPD. Een maand geleden lukte het de huidige minister-president Heide Simonis (SPD) tegen alle verwachtingen in niet om opnieuw te worden gekozen.
Lees meer
Wanneer de getuigen zullen zijn verdwenen
Achtergrond - 26 april 2005
(26 april 2005) Zestig jaar na het einde van Hitlers Derde Rijk is het niet moeilijk uit te rekenen hoe oud de mensen moeten zijn die het hebben meegemaakt. Heel oud. En zij zijn steeds minder talrijk. Al jaren woedt daarom in Nederland een discussie over hoe op 4 en 5 mei herdacht moet worden. Wat moeten we met de herdenking van oorlog en bevrijding wanneer degenen die erbij waren steeds verder in de minderheid raken? Wat herdenken we? Wie herdenken we? Wie of wat niet? Welke benadering is te breed? Welke te smal? Wat doen we, kortom, wanneer de levende herinnering verdwijnt?
Lees meer