Turkse jongeren aan het woord
Resul, Nevin en Gülay

Achtergrond - 1 december 2005

Resul, Nevin en Gülay. De leerlingen van de Carl Friedrich Zelter Oberschule in Kreuzberg zitten in de 10. Klasse van de Hauptschule (vergelijkbaar met de vierde klas van het vmbo). In de Berlijnse wijk Kreuzberg zijn veel scholen te vinden met een groot aantal allochtone leerlingen, voornamelijk Turken. Van de inwoners van de wijk komt 43 procent oorspronkelijk niet uit Duitsland en op de scholen is dat aantal nog hoger. Ook het 'Zelter' is zo'n gekleurde school. Om het onderlinge respect te waarborgen heeft de directeur van de school, Herr Rudolph, midden in de gang Artikel 1 van de Duitse grondwet opgehangen. "De waarde van de mens is onaantastbaar", luidt de eerste regel.

Kennen jullie de geschiedenis van je ouders?
Nevin: "Je bedoelt of ik weet dat onze ouders als gastarbeiders naar Duitsland zijn gekomen? Ja. Dat moet je ook wel weten, want we worden beschouwd als de kinderen van Turkse gastarbeiders en er zodoende ook vaak naar gevraagd. Maar erg veel weet ik er ook niet van, wel dat ze veel problemen hadden met de taal."

Resul: "Ik ben 15 jaar geleden hierheen gekomen met mijn vader en moeder. We zijn gevlucht uit Turkije, nadat we eerder al gevlucht waren naar de Zwarte Zeekust. Wij zijn Koerden en in Turkije mogen we niet veel. Dat is ook waarom Turkije niet bij de Europese Unie mag. Wij mogen bijvoorbeeld nergens onze eigen Koerdische muziek laten horen en er zijn geen Koerdische televisiezenders. Maar ik betwijfel of dat gaat veranderen door druk van de Europese Unie."

Is er veel rivaliteit tussen Turken en Koerden hier in Kreuzberg?
Resul: "Nee dat valt heel erg mee."

Voel je je eerder Duits of eerder Turks?
Direct roept Gülay: "Duits! Ik ben weliswaar een Turkse, maar ik voel me toch eigenlijk heel Duits. Ik spreek vrijwel nooit Turks. Mijn ouders spreken ook meestal gewoon Duits."

Resul: "Ik voel me half Duits, half Koerdisch. Op school praat ik meestal Duits, maar met mijn beste vrienden en thuis praat ik Koerdisch."

Nevin: "Ik weet het gewoon niet, het is verschrikkelijk moeilijk om dat te bepalen. Op zich woon ik in Duitsland. Maar stel dat ik naar Turkije zou verhuizen. Ik denk niet dat ik me dan heel anders zou voelen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger