Carsten Brzeski

Carsten Brzeski
© ING

Carsten Brzeski is Chief Economist bij ING in Frankfurt am Main en schrijft in Nederlandse en internationale media. Hij is regelmatig gastcolumnist bij Duitslandweb.

Twee kanten van de Duitse munt

Columns - 7 april 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Twee kanten van de Duitse munt
Made in Germany is het sterkste merk in de wereld. De Duitse economie heeft hetzelfde sterke imago. Niet kapot te krijgen. Geen reden voor zorgen. En toch denk ik, gek genoeg, dat de economie het belangrijkste onderwerp in de Duitse verkiezingscampagne wordt. De kiezer zal twee verschillende verhalen horen over dezelfde economie. Terwijl bondskanselier Angela Merkel de sterkte en de kracht van de Duitse economie zal benadrukken, zal haar opponent Martin Schulz de economie beschrijven als de tweelingbroer van Griekenland. Wie heeft gelijk?
Lees meer

Verlosser der arbeiders

Columns - 13 februari 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Verlosser der arbeiders
Niet alleen de SPD lijkt in de ban van de nieuwe lijsttrekker Martin Schulz. Duitsers vieren hem als charismatische verlosser, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. Waar komt die Schulz-manie vandaan?
Lees meer

Nationalisme kost wel wat

Columns - 17 juni 2016 - Auteur: Carsten Brzeski Nationalisme kost wel wat
Het nationalisme grijpt weer om zich, aldus ING-econoom Carsten Brzeski. In Duitsland, in Rusland, tijdens het EK in Frankrijk. En in de Brexitdiscussie. "Het verleden leert dat nationalisme eigenlijk altijd meer schaadt dan baat. Een Brexit zal geen uitzondering zijn."
Lees meer

Puberende Duitsers

Columns - 22 april 2016 - Auteur: Carsten Brzeski Puberende Duitsers
Met zijn kritiek op de ECB speelt de Duitse minister van Financiën Schäuble met vuur, aldus ING-econoom Carsten Brzeski. Hij legitimeert daarmee de Duitse kritiek op de ECB en leidt de aandacht af van de echte problemen in Duitsland. 
Lees meer

Kanzler-in of Kanzler-raus?

Columns - 2 maart 2016 - Auteur: Carsten Brzeski Kanzler-in of Kanzler-raus?
Merkel gaf zondag haar tweede live-interview in vijf maanden tijd. Dat is geen goedkope verkiezingstruc, maar een teken dat Merkel vecht voor haar politieke toekomst, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. Misschien te laat.
Lees meer

Over Merkel, emoties en Waterloo

Columns - 17 september 2015 - Auteur: Carsten Brzeski Over Merkel, emoties en Waterloo
In de vluchtelingencrisis laat kanselier Merkel haar emoties zien. Dat kan haar einde inluiden, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. "De grensen kraken en de publieke opinie en de eenheid binnen de christendemocraten vertonen al de eerste barsten."
Lees meer

Helers of kwakzalvers?

Columns - 23 juli 2015 - Auteur: Carsten Brzeski Helers of kwakzalvers?
Een blik op het akkoord met Griekenland laat de hand zien van de Duitse economische leer: het ordoliberalisme (of in het Duits: Ordnungspolitik). Maar deze Duitse school maakt een denkfout, aldus ING-econoom Carsten Brzeski.
Lees meer

The sound of Merkel

Columns - 11 juni 2015 - Auteur: Carsten Brzeski The sound of Merkel
Internationaal geeft kanselier Merkel de toon aan. Maar lukt de CDU onder haar leiding niet aansluiting te krijgen bij de moderne grote steden. Het fenomeen Mutti kan voor de CDU nog een nachtmerrie worden, aldus ING-econoom Carsten Brzeski
Lees meer

Wordt Duitsland Grieks?

Columns - 6 mei 2015 - Auteur: Carsten Brzeski Wordt Duitsland Grieks?
Grote stakingen die het hele land platleggen, dat kennen ze in Duitsland eigenlijk alleen maar van de televisie. Zoiets doen ze in Frankrijk, België en, natuurlijk, Griekenland. Maar toch niet in Duitsland, waar alles ordelijk en geregeld zijn gang gaat?
Lees meer

Terra digitalis incognita

Columns - 19 maart 2015 - Auteur: Carsten Brzeski Terra digitalis incognita
De bondsregering presenteert digitalisering als een succesfactor van de Duitse economie. Maar daar lijkt de wens toch de vader van de gedachte, aldus ING-econoom Carsten Brzeski.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger