Paul Kerssemakers
Redacteur Duitslandweb

Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
p.kerssemakers@uva.nl

Paul Kerssemakers studeert Duitse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht en is vanaf april 2023 Free-Mover-student aan de Universität Hamburg. Hij schrijft voor de redactie Duitslandweb.

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Achtergrond - 16 augustus 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers 'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Wie in Hamburg door de straten loopt, ziet ze regelmatig hangen: gebaksbordjes met leuzen die honderden muren in de stad decoreren. Het creatieve brein achter deze straatkunst is Frau Jule. Met de beschilderde bordjes snijdt ze thema’s aan als humane vluchtelingenopvang, antifascisme en veganisme. Haar doel: mensen verbinden én aanzetten tot nadenken. "Het is echt een schande wat er aan de grenzen van het rijke Europa gebeurt."

Lees meer

‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’

Boeken - 7 juni 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers ‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’
Nora Burgard-Arp schetst in ‘Wir doch nicht’ een toekomstscenario voor Duitsland: extreemrechts regeert het land en iedereen die niet binnen het hokje ‘witte, Duitse heteroman’ past, wordt onderdrukt. Een dystopie die minder ver van de werkelijkheid afstaat dan het op het eerste gezicht lijkt. Paul Kerssemakers sprak de Hamburgse schrijfster over haar debuutroman.

Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Achtergrond - 31 januari 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers Het markante taalgebruik van Robert Habeck
Wie één Instagram-video van Robert Habeck heeft gezien, weet genoeg. Deze Duitse minister communiceert anders. Zijn strategie: geen vage termen en gewichtigdoenerij, maar begrijpelijke woorden en rechtdoorzee. Met zijn groot gevoel voor taal luidt Habeck in Duitsland een nieuw tijdperk in op het gebied van politieke communicatie.

Lees meer

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Achtergrond - 12 januari 2023 - Auteur: Paul Kerssemakers Poetry Slam in de Elbphilharmonie
Het is 5 januari 2023, een zonnige winterdag in Hamburg en bepaald geen Schietwetter (hondenweer) zoals de Hamburgers dat noemen. De Elbphilharmonie stroomt langzaam vol. In het imposante concertgebouw aan de Elbe – dat de inwoners van de Hanzestad sinds de opening in 2017 liefkozend Elphi noemen – vindt vandaag geen concert plaats, maar een poetry-slam-dag.

Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Achtergrond - 20 december 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'
De nieuwe Duitse regering had grootse plannen voor 2022. Klimaatbeleid had de hoogste prioriteit tot Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel en alles veranderde. Zo moest bondskanselier Olaf Scholz het Duitse defensiebeleid herijken en minister van Klimaat Robert Habeck een energiecrisis bolwerken: een 'Zeitenwende' op meerdere fronten. Daarnaast speelden in het Duitse nieuwslandschap van het afgelopen jaar ook nog andere gebeurtenissen een belangrijke rol. Een overzicht van Duitsland in 2022.

Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Achtergrond - 7 december 2022 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Paul Kerssemakers 'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid
De Duitse politie heeft woensdagochtend een grootschalige antiterreuroperatie uitgevoerd. Een gewapende groep van rond de vijftig zogenoemde Reichsbürger en Querdenker (coronademonstranten) had volgens de politie plannen om een staatsgreep te plegen en de Bondsdag te bestormen. In elf deelstaten werden op meer dan 130 locaties huiszoekingen gedaan. Aan de operatie werkten 3000 politiemensen mee. 

Lees meer

Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’

Achtergrond - 2 december 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’
In het Duits rappen over diversiteit, klimaatverandering en toekomstperspectieven. Zes middelbare scholen uit heel Nederland hebben woensdag hun beste hiphop-formaties naar Amsterdam afgevaardigd. Na twee jaar corona vond de hiphop-battle voor scholieren voor het eerst weer ‘live’ plaats.

Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Boeken - 28 november 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’
In ‘Kairos’ vertelt Jenny Erpenbeck (1967) het liefdesverhaal van twee mensen in Oost-Berlijn tijdens de ondergang van de DDR. De Berlijnse schrijfster gaf vorige week een lezing in Utrecht en sprak na afloop met Duitslandweb.

Lees meer

‘Gendern’: Duitse worsteling met inclusieve taal

Achtergrond - 18 november 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers ‘Gendern’: Duitse worsteling met inclusieve taal
Wil ik gendern of niet? Wie Duits spreekt, komt niet meer om deze vraag heen. De reden hiervoor is de verhitte discussie over inclusief taalgebruik in de Duitse taal. Wat begon als een idee om álle mensen in de samenleving – mannen, vrouwen en iedereen die daar tussenin zit – aan te spreken, is nu onderdeel van het Duitse politieke debat geworden en uitgemond in een ware cultuurstrijd. Veel Duitsers zijn in dubio over hun omgang met de gender-taalkwestie. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger