Redactie Duitslandweb

Loveparade: berouwvolle burgemeester biedt excuses aan

Kort nieuws - 12 juli 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De burgemeester van Duisburg bood gisteren, bijna een jaar na de catastrofe van de Loveparade, voor het eerst officieel zijn excuses aan in de gemeenteraad. Hij neemt bovendien de morele verantwoordelijkheid voor het drama waarbij 21 mensen overleden. In een eerder interview betuigde de burgemeester spijt dat hij dat niet direct had gedaan. Lees meer bij Hamburger Abendblatt >>
Lees meer

Duitsers ruziën over gesjoemel met proefschriften

Achtergrond - 7 juli 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsers ruziën over gesjoemel met proefschriften
Na het plagiaat van minister Zu Guttenberg (CSU), Europarlementariër Koch-Mehrin (FDP) en zeker zes minder prominente politici is er weer een nieuwe affaire: die van Nedersaksens minister van Onderwijs Bernd Althusmann (CDU). De Duitse Onderwijsminister Schavan en de universiteiten geven elkaar de schuld van het gesjoemel met de proefschriften. Wetenschappelijke organisaties zoeken naar oplossingen voor het probleem.
Lees meer

Slapen in nationaal-socialistisch megabouwwerk

Achtergrond - 30 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Slapen in nationaal-socialistisch megabouwwerk
Een vakantie aan zee is goed voor het Duitse volk, vonden de nazi's. Daarom werd in de jaren dertig een gigantisch vakantiecomplex, Seebad Prora, op het Duitse eiland Rügen gebouwd met plaats voor twintigduizend badgasten. Vrijdag opent in een deel van het complex de ‘langste jeugdherberg ter wereld’.
Lees meer

Twee jaar na ongeluk: Keulen krijgt nieuw archief

Kort nieuws - 21 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Twee jaar na het dramatische ongeluk waarbij het archief in Keulen instortte, heeft de stad een ontwerp voor een nieuw archief uitgekozen. Een architectenbureau uit Darmstadt heeft een "geraffineerd" gebouw ontworpen. Lees meer bij Die Welt >>
Lees meer

Laatste RAF-terroriste Hogefeld komt vrij

Achtergrond - 14 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Laatste RAF-terroriste Hogefeld komt vrij
Met de vroegtijdige vrijlating van Birgit Hogefeld deze week zit er in Duitsland geen enkele ex-terrorist van de Rote Armee Fraktion meer vast. Eerder al kwamen RAF-kopstukken Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt vrij.
Lees meer

Schandaalminister Zu Guttenberg verlaat Duitsland

Achtergrond - 10 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Schandaalminister Zu Guttenberg verlaat Duitsland
Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) gaat Duitsland verlaten. Dat meldt opinieblad Der Spiegel. Zijn vertrek geeft veel aanleiding tot speculaties over een mogelijke terugkeer in de Duitse politiek. 
Lees meer

FC Delius wint Georg-Büchnerprijs

Boeken - 18 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb FC Delius wint Georg-Büchnerprijs
Schrijver Friedrich Christian Delius krijgt dit jaar de Georg-Büchnerprijs, heeft de Akademie für Sprache und Dichtung woensdag bekendgemaakt. Dat is de belangrijkste literaire prijs van Duitsland. Toevallig verschijnt volgende maand zijn roman 'Bildnis der Mutter als junge Frau' uit 2006 in het Nederlands.
Lees meer

Zaak-Demjanjuk roept onbehagen op

Achtergrond - 13 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Zaak-Demjanjuk roept onbehagen op
John Demjanjuk is “vrijgelaten, maar niet vrijgesproken”, zoals Spiegel Online kopt. Het proces is ten einde, de Duitse kranten maken de balans op. De noodzaak van het proces, de afloop, de vrijlating – het roept allemaal in meer of mindere mate een “gevoel van onbehagen” op.
Lees meer

Verguisde Lena klaar voor Songfestival

Achtergrond - 9 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb Verguisde Lena klaar voor Songfestival
Zaterdag komt het erop aan in Düsseldorf: dan moet Lena, de Duitse winnares van vorig jaar, met een "zacht mystiek electropopliedje" het Eurovisie Songfestival opnieuw zien te winnen. De 3JS uit Nederland hopen zich donderdag voor die finale te plaatsen.
Lees meer

Duitsland houdt na 24 jaar weer een volkstelling

Kort nieuws - 9 mei 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland houdt voor het eerst sinds 1987 weer een volkstelling. Op basis van de uitkomst wordt onder andere bepaald hoeveel geld er naar verschillende deelstaten en gemeentes gaat. Bij een test-telling bleek dat Duitsland 1,3 miljoen minder inwoners heeft dan nu wordt aangenomen. Dat kan vooral voor Oost-Duitsland gevolgen hebben. Lees meer bij Die Welt >>
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger