Redactie Duitslandweb

Berlijn verwacht heftige rellen op 1 mei

Achtergrond - 29 april 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Berlijn verwacht heftige rellen op 1 mei
Tienduizenden relschoppers gaan dit jaar op 1 mei voor meer geweld zorgen dan in voorgaande jaren. Dat verwacht de Duitse politievakbond. Berlijn maakt zich op voor een zware Dag van de Arbeid.
Lees meer

Nederlandse firma koopt resten Duitse spoorbrug

Achtergrond - 12 april 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Nederlandse firma koopt resten Duitse spoorbrug
Een vastgoedbedrijf uit Arnhem heeft op een veiling zaterdag in Berlijn de 550 meter lange Dömitzer Eisenbahnbrücke gekocht. De brug werd in de oorlog verwoest en nooit herbouwd omdat de ene helft in West- en de andere helft in Oost-Duitsland staat. De spoorbrug staat symbool voor de naoorlogse scheiding tussen Oost en West.
Lees meer

De dag dat de DDR democratisch werd

Achtergrond - 18 maart 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb De dag dat de DDR democratisch werd
De DDR was in 1990 even echt democratisch. Op 18 maart 1990 konden DDR-burgers voor het eerst deelnemen aan vrije en geheime verkiezingen voor de tiende Volkskammer, het Oost-Duitse parlement. Om dit jubileum te vieren staan filmbeelden van alle Volkskammer-zittingen in 1990 vanaf vandaag online.
Lees meer

Duitse wapenexport in vijf jaar verdubbeld

Achtergrond - 15 maart 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitse wapenexport in vijf jaar verdubbeld
De Duitse wapenexport is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Zweedse instituut voor vredesonderzoek SIPRI. Duitsland is nu na de VS en Rusland de grootste wapenexporteur ter wereld. De oppositie eist meer parlementaire controle op het Duitse wapenbeleid.
Lees meer

Hoofdredacteur ZDF rekent af met ‘partijspionage’

Achtergrond - 23 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Hoofdredacteur ZDF rekent af met ‘partijspionage’
ZDF-hoofdredacteur Nikolaus Brender uit enkele weken voor zijn afscheid scherpe kritiek op de gang van zaken bij de publieke omroep. Volgens hem spelen partijpolitieke belangen een grote rol in het beleid van ZDF en ARD. Spionnen houden de boel op Stasi-achtige wijze in de gaten, zegt Brender.
Lees meer

Kernenergie nieuw twistpunt in Merkel-II

Achtergrond - 22 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Kernenergie nieuw twistpunt in Merkel-II
Stoppen of doorgaan met kernenergie. De discussie daarover is opnieuw losgebarsten nu minister van Milieu Norbert Röttgen (CDU) heeft gezegd dat hij uiterlijk in 2030 van de Duitse kerncentrales af wil. Dat is tegen de afspraken in het regeerakkoord, aldus kanselier Merkel. Haar kabinet wil de kerncentrales juist langer openhouden.
Lees meer

Ophef over plagiaat in Duits droomdebuut

Achtergrond - 16 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Ophef over plagiaat in Duits droomdebuut
Het is dé roman van de jaren ’00, jubelde de Duitse pers. Maar eerder deze maand bleek dat de 17-jarige schrijfster Helene Hegemann voor ‘Axolotl Roadkill’ hele stukken heeft overgeschreven uit het boek ‘Strobo’ van de Duitse blogger Airen. “Mijn God, waarschijnlijk ben ik totaal onprofessioneel. Dat maakt toch verder niet uit.”
Lees meer

Kwestie omstreden voorzitter Vertriebenen opgelost

Achtergrond - 16 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Kwestie omstreden voorzitter Vertriebenen opgelost
De Duitse regering heeft de kwestie rond de omstreden voorzitter van de Duitse Vertriebenen opgelost. Ruim een jaar zat Merkel met Erika Steinbach in haar maag. De kwestie belastte de relatie met Polen en de verhoudingen binnen het kabinet. Nu doet Steinbach een stap opzij. De regering krijgt het verwijt te zijn gezwicht voor chantage.
Lees meer

Veel protest in Duitsland tegen Google Street View

Achtergrond - 10 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Veel protest in Duitsland tegen Google Street View
Erger dan alle geheime diensten ter wereld, noemt minister Aigner van Consumentenbelangen Google Street View. Na landen als Japan, Frankrijk en Nederland is wat Google betreft nu Duitsland aan de beurt voor een virtuele blik in de straten. De weerstand tegen de foto’s is groot.
Lees meer

Omstreden Hartz IV-wet moet worden aangepast

Achtergrond - 9 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Omstreden Hartz IV-wet moet worden aangepast
Duitslands grootste sociale hervorming moet worden aangepast. De omstreden bijstandswet Hartz IV, ingevoerd in 2005, is ongrondwettelijk. Dat bepaalde het Duitse Constitutionele Hof vandaag. De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor de regering-Merkel.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger