Kolencommissie: Duitsland moet per 2038 stoppen met gebruik kolen
Kort nieuws - 28 januari 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland moet per 2038 stoppen met het gebruik van kolencentrales. Dat adviseert de door de regering ingestelde kolencommissie. Energieconcern RWE bereidt zich voor op het verlies van flink veel banen.
Mogelijk is de datum van de Kohleausstieg al eerder, in 2035. Of dat lukt, moet in 2032 worden bepaald. De kolencentrales moeten stapsgewijs worden stilgelegd, in 2030 moet de helft minder stroom uit kolen worden opgewekt. De deelstaten waar kolen worden gewonnen, moeten de komende 20 jaar worden gecompenseerd met 40 miljard euro, adviseert de commissie. Ook pleit ze voor het behoud van het Hambacher bos in Noordrijn-Westfalen, dat zou worden gekapt voor de uitbreiding van een bruinkoolmijn. Daartegen was de afgelopen jaren veel protest.
De Kohleausstieg gaat veel geld kosten. Particuliere huishoudens en het bedrijfsleven moeten worden gecompenseerd voor de stijgende energieprijzen met minstens twee miljard euro per jaar. Een ander punt is het banenverlies in de deelstaten met bruinkoolmijnen: Noordrijn-Westfalen, Brandenburg, Saksen en Saksen-Anhalt. De commissie gaat uit van 60.000 arbeidsplaatsen die direct of indirect verbonden zijn met de kolenwinning en adviseert de bondsregering en de deelstaten tot 2028 voor 5.000 nieuwe banen te zorgen.
Het advies is het resultaat van lange onderhandelingen tussen vertegenwoordigers uit de industrie, de politiek, het bedrijfsleven, de vakbonden, de wetenschap en milieuorganisaties. Het is nu aan de bondsregering te bepalen of ze het overneemt. De regering heeft er in ieder geval al geld voor gereserveerd, heeft minister van Economische Zaken Altmaier laten weten. Het advies zorgt ervoor dat de bondsregering haar klimaatdoelen 2030 haalt en de energievoorziening komt er niet door in gevaar, aldus de minister. Donderdag bespreken de bondsregering en de minister-presidenten van de deelstaten het onderhandelingsresultaat.
Energieconcern RWE verwacht een flink verlies van banen, laat het vanmorgen weten. Hoeveel precies kan het bedrijf niet zeggen, maar een groot aantal meer dan wat tot nu toe gepland was. Lees meer bij tagesschau.de, Spiegel Online, Zeit.de en Welt.de
Lees meer over 'Energie':
Drieluik Duitse energietransitie
Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.
Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?
'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen
Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?
Reacties
Geen reacties aanwezig