Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31 (0)20 525 3695

Marja Verburg ist Historikerin und Redakteurin beim Duitslandweb. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Sie macht mit der Duitslandweb-Redaktion die Podcasts 'Achtung! Duitse updates' und 'Achtung Europa'. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge, u.a. in der Vortragsreihe Deutschland Heute.

Verburg studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft.

Verburg hat einen Blog und twittert.

'Nederland wordt graag door Duitsland over de bol geaaid'

Achtergrond - 17 Dezember 2013 - Autor: Marja Verburg 'Nederland wordt graag door Duitsland over de bol geaaid'
Dat het Duitslandbeeld in Nederland is veranderd, is mede te danken aan de energie die beide landen de afgelopen jaren 20 jaar in de betrekkingen hebben gestoken, aldus historicus Jacco Pekelder. Hij schreef een boek over het ‘nieuwe nabuurschap’.

Mehr

FDP weggestemd: wie durft er nog met Merkel?

Achtergrond - 23 September 2013 - Autor: Marja Verburg FDP weggestemd: wie durft er nog met Merkel?
Een dag na de grote verkiezingsoverwinning van de CDU zijn de coalitieonderhandelingen begonnen. Het meest waarschijnlijk is een regering van CDU en SPD, ook al heeft die bij geen van beide partijen de voorkeur. De FDP, die uit de Bondsdag is gestemd, likt haar wonden. Voorzitter Rösler is opgestapt.

Mehr

Verkiezingsthema: Sociale rechtvaardigheid

Achtergrond - 12 September 2013 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Verkiezingsthema: Sociale rechtvaardigheid
Het gaat goed met Duitsland, maar lang niet met iedereen. Relatief veel mensen, ook met een baan, verdienen te weinig om van rond te komen, hebben een karig pensioen, een te hoge huur of een uitkering waarvan ze hun kinderen nauwelijks kunnen onderhouden. Hier liggen in de campagne de kansen voor de SPD, de hoeder van de sociale rechtvaardigheid. Toch lukt het de partij niet ermee te scoren.

Mehr

Wettelijke regelingen van het Duitse gezinsbeleid

Achtergrond - 1 August 2013 - Autor: Marja Verburg Wettelijke regelingen van het Duitse gezinsbeleid
De Bondsregering geeft jaarlijks ruim 200 miljard euro uit aan gezinsbeleid. Dat is voor een deel gericht op kinderen - denk aan kinderbijslag - maar moet ook meer vrouwen aan het werk helpen. Een deel van de wetgeving werkt echter contraproductief: sommige belastingmaatregelen bijvoobeeld weerhouden vrouwen er van te werken. Een overzicht van de belangrijkste Duitse wetten.

Mehr

‘Het belang van het NSU-proces wordt onderschat’

Achtergrond - 2 Mai 2013 - Autor: Marja Verburg ‘Het belang van het NSU-proces wordt onderschat’
Maandag begint in München het proces tegen Beate Zschäpe, lid van de neonazi-terreurcel NSU, en vier medeverdachten. “De overheid moet volledige openheid betrachten om te voorkomen dat het een open wond wordt voor de nabestaanden”, zegt terrorisme-onderzoeker Beatrice de Graaf. “Maar als de verhoren voor de parlementaire commissies van vorig jaar een graadmeter zijn, zie ik het somber in.”

Mehr

‘NSU-terreur past niet in patroon extreem-rechts’

Achtergrond - 9 April 2013 - Autor: Marja Verburg ‘NSU-terreur past niet in patroon extreem-rechts’
Op 17 april begint in München het proces tegen Beate Zschäpe. Zij was lid van de NSU, de terreurcel die verantwoordelijk is voor de moord op negen allochtone middenstanders en een politie-agente. De NSU-moorden wekten veel beroering in Duitsland. Hoe konden de neonazi’s jarenlang onopgemerkt hun gang gaan? “De opsporingsdiensten waren op zoek naar een soort bruine Rote Armee Fraktion. Maar de NSU zat heel anders in elkaar.”

Mehr

‘Deeltijdwerk als leidinggevende is ondenkbaar’

Achtergrond - 9 April 2013 - Autor: Marja Verburg ‘Deeltijdwerk als leidinggevende is ondenkbaar’
Heike (41) gaf haar baan als arts op toen ze twee jaar geleden haar eerste pleegzoon kreeg. Omdat ze straks deeltijd wil gaan werken, kan ze niet terugkeren in de leidinggevende functie die ze had. “Dat is in een ziekenhuis ondenkbaar.” Dat haar man een deel van de zorg voor de kinderen op zich zou nemen, is net zo ondenkbaar. “Dat zou in zijn bedrijf niet worden geaccepteerd.”

Mehr

'In Freiburg vinden ze het raar dat ik fulltime werk'

Achtergrond - 8 März 2013 - Autor: Marja Verburg 'In Freiburg vinden ze het raar dat ik fulltime werk'
Hiete (37) verhuisde met haar gezin in 2011 van Berlijn naar Freiburg. “Dat was een cultuurshock”, zegt ze. De kinderopvang is in Zuid-Duitsland beperkter en duurder. Dat zij fulltime werkt, vinden veel mensen raar. “In Berlijn moesten al mijn vriendinnen werken om rond te komen.” Deel 1 van de serie ‘Vrouwen, werk en kinderen in Duitsland’.

Mehr

Feiten en cijfers over vrouwen, werk en gezin

Achtergrond - 8 März 2013 - Autor: Marja Verburg Feiten en cijfers over vrouwen, werk en gezin
Duitsland heeft de grootste loonverschillen tussen mannen en vrouwen in Europa. En nergens anders in Europa krijgen vrouwen zo weinig kinderen als in Duitsland. Dat komt mede door het gebrek aan erkenning voor werkende moeders, blijkt uit onderzoek. De belangrijkste feiten en cijfers over vrouwen, werk en kinderen op een rij.

Mehr

Afscheid Boterman als hoogleraar Geschiedenis

Achtergrond - 8 Februar 2013 - Autor: Marja Verburg Afscheid Boterman als hoogleraar Geschiedenis
Met zijn college ‘Cultuur als macht in het Derde Rijk’ nam Frits Boterman gisteren afscheid als hoogleraar moderne geschiedenis van Duitsland aan de Universiteit van Amsterdam. De man die eind jaren tachtig als oudste aio van Nederland aan zijn promotie begon, zette vanaf de jaren negentig het onderzoek over Duitsland in Nederland op de kaart.

Mehr

top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern