Achtergrond - 8 Februar 2013
- Autor:
Marja Verburg
Met zijn college ‘Cultuur als macht in het Derde Rijk’ nam Frits Boterman gisteren afscheid als hoogleraar moderne geschiedenis van Duitsland aan de Universiteit van Amsterdam. De man die eind jaren tachtig als oudste aio van Nederland aan zijn promotie begon, zette vanaf de jaren negentig het onderzoek over Duitsland in Nederland op de kaart.
Mehr
Columns - 29 Dezember 2012
- Autor:
Marja Verburg
Hoe breng je pubers bij wat democratie is? Leraren in Nederland en Duitsland worstelen met burgerschapsonderwijs, werd me duidelijk tijdens een docentenreis naar Bonn. "De betekenis van vrijheid, dat is voor onze leerlingen een ver-van-mijn-bed-show."
Mehr
Achtergrond - 20 Dezember 2012
- Autor:
Marja Verburg
Duitsland gaat een nieuwe poging wagen om de extreem-rechtse NPD te verbieden; de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz wordt hervormd; en verschillende parlementaire commissies zoeken uit wat er mis ging bij het onderzoek naar extreem-rechts. De NSU-affaire houdt Duitsland een jaar na dato nog flink bezig.
Mehr
Achtergrond - 6 Dezember 2012
- Autor:
Marja Verburg
De Bundeszentrale für politische Bildung (BpB) bestaat 60 jaar. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd dit instituut opgericht om Duitsers vertrouwd te maken met de democratie. Nog steeds geeft Duitsland veel geld uit aan de vorming van politiek bewuste burgers. Wordt Duitsland er een beter land van?
Mehr
Achtergrond - 7 November 2012
- Autor:
Marja Verburg
Toen de Muur viel, vielen Oost- en West-Duitsers elkaar juichend in de armen. Binnen een jaar was de eenwording een feit. Maar daarna deed een nieuw verschijnsel zijn intrede: Ostalgie. Vrijdag, op de 23e verjaardag van de val van de Muur, spreekt cultuurhistoricus Joes Segal in Nijmegen over dit verlangen van Oost-Duitse burgers naar bepaalde aspecten van de DDR. “Oost-Duitsers waren niet trots op de DDR, maar wel op hun leven in de DDR.”
Mehr
Achtergrond - 23 April 2012
- Autor:
Marja Verburg
Zowel in Noord- als in Zuid-Europa zien mensen Europa als boosdoener, sprak Herman van Rompuy op 18 april in Den Haag. Hij kreeg daar de Otto von der Gablentz Prijs uitgereikt voor zijn verdiensten als voorzitter van de Europese Raad. Maar Europa is niet de boosdoener, betoogde Van Rompuy. “Het terugwinnen van het vertrouwen is een zaak van lange adem.”
Mehr
Achtergrond - 19 Januar 2012
- Autor:
Marja Verburg
Duitsland gaat gegevens over neonazi's voortaan centraal registreren. Het register moet voorkomen dat neonazi's ongestoord hun gang kunnen gaan zonder dat de veiligheidsdiensten daar zicht op hebben, zoals het geval was bij de drie neonazi uit Zwickau. De Verfassungsschutz wist al in 1999 waar zij waren ondergedoken en dat ze overvallen planden. Toch greep niemand in. Een overzicht van wat er mis ging bij de Verfassungsschutz.
Mehr
Columns - 29 Dezember 2011
- Autor:
Marja Verburg
Toen de kernramp in Japan plaatsvond, was ik voor een half jaar in Berlijn. Terwijl ik mee ging in de Duitse afkeer van kernenergie, leek in Nederland zich niemand echt druk te maken. Het is een merkwaardige ervaring als de enige Nederlander die je nog begrijpt, Frans Bauer blijkt te zijn.
Mehr
Achtergrond - 8 Dezember 2011
- Autor:
Marja Verburg
Niemand had zich kunnen voorstellen dat neonazi-terreurorganisaties in Duitsland konden bestaan, zei minister Friedrich van Binnenlandse Zaken in de week dat bekend werd dat drie neonazi’s ruim 10 jaar lang onopgemerkt aanslagen plegend door Duitsland waren getrokken. Dat kon hij wel degelijk weten, zegt onderzoeker Wilhelm Heitmeyer. Extreem-rechts geweld werd structureel weggedrukt als randverschijnsel.
Mehr
Achtergrond - 22 September 2011
- Autor:
Marja Verburg
Roland Jahn, ooit gevangene in een Stasi-cel, is sinds maart beheerder van de archieven van de Oost-Duitse geheime dienst. Direct bij zijn aantreden veroorzaakte hij een controverse: hij kondigde aan dat oud-Stasimedewerkers niet meer in de archieven mogen werken. Deze maand neemt de Bondsdag daar een beslissing over. Jahn vertelde deze week in Amsterdam waarom de Stasi-archieven nog steeds relevant zijn.
Mehr