Schoolvak Duits:

Tekort aan leraren Duits

Nederland heeft een tekort aan docenten Duits. Veel docenten Duits gaan met pensioen - in 2009 was 22 procent van de leraren Duits ouder dan 55 jaar - en de lerarenopleiding Duits levert minder docenten af. Daarom hebben veel middelbare scholen grote moeite docenten Duits te vinden.

Tekort aan leraren Duits © Goethe Institut Amsterdam
Leerlingen aan de slag met materiaal van het Goethe Institut.

Sommige scholen bieden het vak Duits niet meer aan omdat ze geen geschikte docent kunnen vinden. Er zijn veel regionale verschillen. In Zuid-Limburg is er eerder een overschot dan een tekort aan docenten Duits. Dat heeft ook met het dalende aantal inwoners van deze regio te maken.

Het docententekort is een schrikbeeld van de politiek. In 2011 voorspelde het ministerie van Onderwijs dat er in 2015 een tekort van 4.000 leraren zou zijn. Zo erg lijkt het niet te zijn geworden, mede door de verhoging van de pensioenleeftijd. Maar het was aanleiding voor een aantal maatregelen die het beroep van leraar aantrekkelijker moet maken.

Leraren kunnen nu meer verdienen en hebben meer carrièremogelijkheden. Met speciale stipendia kunnen ze makkelijker een (extra) bachelor- of masteropleiding volgen. Het actieplan ‘Leerkracht van Nederland’ versterkt de positie van docenten in een beroepsvereniging, stimuleert nascholing, beloont bijzondere prestaties in nieuwe loonschalen en belooft leraren meer autonomie, bijvoorbeeld in hoe ze hun lessen vormgeven.

Door de invoering van een educatieve minor aan de universiteit kunnen studenten met een bachelordiploma Germanistiek die deze minor hebben gevolgd, lesgeven in de onderbouw. Het programma Onderwijstraineeship is bedoeld voor mensen met een afgesloten universitaire opleiding maar zonder onderwijsbevoegdheid, voor de vakken natuurkunde, wiskunde, scheikunde, Nederlands, Duits, Engels, Frans, Latijn, Grieks, Economie en Informatica. Het biedt een betaalde deeltijdbaan op een school in combinatie met een aangepaste tweejarige lerarenopleiding.

Speciaal voor het vak Duits zijn er sinds een aantal jaar initiatieven en programma’s om Duitse native speakers als docenten Duits in Nederland in te zetten.

Lees ook op Niederlandenet: Deutschlehrermangel in den Niederlanden: Chance für deutsche Muttersprachler

Lees ook: ‘Breng leerlingen af van het Bratwurst-idee’

Tags: Duits

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger