Politiek en Staatsinrichting:

Het Duitse politieke landschap
Politieke partijen

De CDU/CSU en de SPD domineerden het Duitse politieke landschap lange tijd. Ze regeerden of met elkaar of met de liberale FDP. Maar het politieke landschap is versplinterder geraakt. Links van de SPD zijn Die Grünen en Die Linke erbij gekomen. En rechts van de CDU en de FDP bestaat sinds 2013 de AfD.

Het Duitse politieke landschap
© tagesschau.de
Zetelverdeling Bondsdag na de verkiezingen van 2017

Duitsland heeft, anders dan het veel uitgebreidere Nederlandse partijenlandschap, een beperkt aantal partijen die een rol spelen in de landelijke politiek. Van oudsher zijn dat de christen-democratische CDU, met de Beierse zusterpartij CSU; de sociaal-democratische SPD; en de liberale FDP. In 1980 kwamen daar Die Grünen (sinds de eenwording Bündnis 90/Die Grünen) bij.

Na de Duitse eenwording in 1990 was de van oorsprong Oost-Duitse PDS een tijd in de Bondsdag vertegenwoordigd. In 2007 fuseerde ze met de WASG, een groep in de SPD teleurgestelde sociaal-democraten, tot Die Linke.

De AfD werd in 2013 opgericht als anti-europartij. Maar na een felle richtingenstrijd vaart ze sinds 2015 een nationaal-conservatieve koers met een anti-islambeleid. Bij de verkiezingen van 2017 werd ze in de Bondsdag gekozen als op twee na grootste partij.

De FDP werd in 2013 uit de Bondsdag gestemd, maar keerde in 2017 weer terug.

In de Duitse deelstaten spelen ook andere partijen een rol. Zie daarvoor het overzicht van de regeringen en partijen in de deelstaten

In onderstaande grafiek is te zien dat de gemiddelde leeftijd van de leden van politieke partijen behoorlijk hoog is. In 2016 waren SPD en CDU-leden met 60 jaar gemiddeld het oudst.

Statistik: Durchschnittsalter der Mitglieder der politischen Parteien in Deutschland am 31. Dezember 2016 | Statista

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger