Duitsland en Europa:

Overzicht
Toenemend zelfbewustzijn onder Schröder 1998-2005

De flamboyante Gerhard Schröder (SPD) versloeg de kanselier van de Duitse eenheid, Helmut Kohl, bij de verkiezingen in 1998. Voor het eerst regeerde in Duitsland een coalitie van SPD en Groenen. Schröder presenteerde zich als representant van een naoorlogse generatie. Anders dan Kohl kwam hij onverbloemd op voor de Duitse belangen. Daarmee werd een nieuwe, zelfbewuste toon gezet.

Overzicht
© European Union 2011
Gerhard Schröder kwam publiekelijk voor de Duitse belangen in Europa op

Kanselier Schröder en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zetten het Europees beleid van Kohl op hoofdlijnen voort maar brachten ook eigen accenten aan. De rood-groene regering zette zich met hart en ziel in voor een uitbreiding van de EU naar Oost-Europa, een hervorming van de Europese besluitvorming en een intensieve samenwerking op buitenlands- en veiligheidsbeleid. De grootste wens van Schröder en vooral Fischer was een grondwet voor Europa. Dat moest de EU een stevige basis en een herkenbaar profiel geven. Tegelijkertijd maakte Schröder duidelijk dat Duitsland niet meer zo onevenredig veel wilde betalen aan de Unie.

Schröder en Fischer hadden op veel Europese beleidsterreinen succes. De EU werd uitgebreid en de samenwerking op defensiegebied intensiveerde zich. Een uitgewerkt voorstel voor een Europese grondwet werd goedgekeurd door de regeringsleiders maar strandde toen het door de lidstaten geratificeerd moest worden.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger