Schtonk! (1992)
Films, Duitsland 1990-2010
‘Schtonk!’ van Herman Dietl is gebaseerd op het grootste persschandaal uit de Duitse geschiedenis: in 1983 liet weekblad Stern zich voor een astronomisch bedrag de dagboeken van Hitler aansmeren. Een week later bleek dat het om een vervalsing ging.
De satire ‘Schtonk!’ verbeeldt het waargebeurde verhaal van de vervalste Hitlerdagboeken. De echte hoofdpersonen van deze vervalsing in 1983 waren nazisympathisant Konrad Kujau, die de dagboeken schreef, en journalist Gerd Heidemann, die de uitgevers van Stern wist te overtuigen de dagboeken te kopen voor een bedrag dat opliep tot 9,3 miljoen Duitse mark.
Direct nadat de eerste twee dagboeken door Stern waren gepubliceerd, ontstond discussie over de echtheid ervan. Hitler kwam eruit naar voren als een aimabele man die van de moord op de Europese joden nooit iets had geweten. Dit was slechts één van de vele eigenaardigheden van de tekst. Zo was in 1983 ook al bekend dat Hitler een hekel had aan schrijven en alles dicteerde. Na chemische analyse bleek dat het dagboekpapier na 1950 was gemaakt. Kujau en Heidemann werden ontmaskerd en beiden tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Weekblad Stern moest openlijk zijn excuses aanbieden en de hoofdredactie diende haar ontslag in.
In de film 'Schtonk' is het verslaggever Hermann Willié die bij een groot Duits tijdschrift werkt. Hij hoort van de dagboeken van Hitler en weet de uitgevers van het tijdschrift ervan te overtuigen de 62 delen voor een enorm bedrag op te kopen. Willié geniet van het succes van zijn fantastische ontdekking, totdat er vermoedens ontstaan dat de dagboeken niet echt zijn.
De film was een succes bij pers en publiek door de combinatie van scherpe satire met een intelligent verhaal en uitstekende acteurs, onder wie Götz George, Uwe Ochsenknecht, Veronica Ferres en Ulrich Mühe, de latere Stasi-spion in ‘Das Leben der Anderen’.
‘Schtonk!’ won verschillende Duitse filmprijzen en werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.