Film:

Overige films (2006-2010)
Films, Duitsland 1990-2010

Overige films (2006-2010)
© bmk.film.de

Der Baader Meinhof Komplex (Duitsland, 2008) Regie: Uli Edel.
Een nieuwe generatie jongeren wilde eind jaren zestig breken met de waarden van hun ouders, die behoorden tot de oorlogsgeneratie. Uit de protestbeweging kwam in 1970 ook de linkse terreurbeweging der Rote Armee Fraktion (RAF) voort, die bloedige aanslagen pleegde in de jaren zeventig en tachtig. Der Baader Meinhof Komplex laat de gewelddadige radicalisering van de RAF zien. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Stefan Aust en werd onder andere genomineerd voor een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA-award.
Lees meer over de film>>
Interview met Stefan Aust over zijn ‘Baader Meinhof Komplex’>>

Die Welle (Duitsland, 2008) Regie: Dennis Gansel.
Duitse remake van de Amerikaanse film ‘The Wave’. Het verhaal is gebaseerd op een experiment dat in 1967 op een Amerikaanse school plaatsvond. Een leraar bootst in zijn klas bij wijze van experiment een fascistisch systeem na. Het experiment loopt volledig uit de hand: de scholieren richten een beweging, ‘Die Welle’ op, die geweld en intimidatie niet schuwt. De film trok in Duitsland 2,6 miljoen bezoekers en was ook in het buitenland zeer succesvol.
Lees meer over de film>>
Interview met regisseur Dennis Gansel>>

Valkyrie (Verenigde Staten/Duitsland, 2008) Regie: Bryan Singer.
Film over ‘Operatie Valkyrie’, het complot van 20 juli 1944 waarbij generaal Von Stauffenberg een moordaanslag op Hitler pleegde. Von Stauffenberg wordt gespeeld door Tom Cruise. De film is grotendeels opgenomen in de filmstudio’s in Babelsberg bij Berlijn. In Duitsland bestond aanvankelijk de angst dat Hollywood het verhaal geen recht zou doen. Grote ophef was er ook over hoofdrolspeler Tom Cruise, die de in Duitsland verboden Scientologykerk aanhangt. De film werd uiteindelijk bij de Duitse première in 2009 goed ontvangen.
Lees meer over de film>>

The Reader (Verenigde Staten/Duitsland, 2008) Regie: Stephen Daldry
Verfilming van Bernard Schlinks succesroman ‘Der Vorleser’. Verhaal over een 15-jarige jongen die een affaire heeft met een twintig jaar oudere vrouw, gespeeld door Kate Winslet. Het boek en de film thematiseren de Holocaust en de vraag hoe met daders moet worden omgegaan. The Reader is opgenomen in Duitsland en Tsjechië. Een deel van de cast bestaat uit Duitse acteurs, onder wie Bruno Ganz. De film werd genomineerd voor vijf Oscars; Winslet won er een. Verder won The Reader meer dan tien andere prijzen, waaronder een Golden Globe.
Lees meer over de film (spoiler alert)>>

Inglorious Basterds (Verenigde Staten/Duitsland, 2009) Regie: Quentin Tarantino.
Actiefilm over een groep Joods-Amerikaanse soldaten die in het door Duitsland bezette Frankrijk zoveel mogelijk nazi’s op brute wijze probeert af te slachten. De film is deels opgenomen in de filmstudio’s in Babelsberg. Veel Duitse acteurs, zoals Til Schweiger, Dania Krüger, August Diehl en Daniel Brühl hebben een rol in de film. De film werd goed ontvangen in Duitsland.
Lees meer over de film>>

Das weisse Band (Oostenrijk/Frankrijk/Duitsland, 2009) Regie: Michael Haneke.
Drama over de vreemde gebeurtenissen –die lijken op rituele straffen- in een Duits dorp vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Achter het boerenbestaan in het vroegmoderne Duitsland leeft een hiërarchische, soms zelfs wrede gemeenschap. De film is in recensies uitgelegd als Hanekes analyse van de oorsprongen van het Duitse fascisme. Haneke ontving een Golden Globe en een Gouden Palm voor zijn film.
Lees meer over de film>>

Alle Anderen (Duitsland, 2008) Regie: Maren Ade

Film over Gitti en Chris, die tijdens een vakantie in Sardinië hun relatie proberen te redden. Het stel ontmoet Hans en zijn vrouw Sana, die samen het perfecte paar lijken te zijn. Daarbij steken de communicatieproblemen van de hoofdpersonen schril af en de vraag komt op, waar een relatie eigenlijk uit bestaat. De vrijheid om het eigen leven vorm te geven brengt moeilijkheden met zich mee. Zodra je een beslissing neemt, perk je de mogelijkheid om iets anders te doen en te zijn daarmee in. De vrijheid wordt ook bedreigd door de buitenwereld, die ervoor zorgt dat je uiteindelijk toch het liefst alles zoals alle anderen doet, omdat het makkelijker is of omdat je met angst te kampen hebt.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger