Podcast: Die Vorleser

Welkom bij 'Die Vorleser', de podcast over Duitse boeken van het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarin probeert DIA-medewerker en germanist Trixie Hölsgens haar (oud-)collega Thomas de Vries klassiekers uit de Duitse literatuur te laten lezen.

 

Aflevering 9: Die Schachnovelle

8 juni 2022

In deze aflevering vertelt Thomas over de pro-Europese Oostenrijkse auteur Stefan Zweig en zijn klassieker 'Die Schachnovelle'. Thomas: "Je kunt het schaakspel op verschillende manieren benaderen. Heel rationeel en causaal, maar tegelijkertijd heeft het ook wel iets romantisch, het spreekt tot de verbeelding." 

 

Aflevering 8: Buddenbrooks

29 maart 2022

"Ich bin geworden, wie ich bin, weil ich nicht werden wollte wie du." In aflevering 8 bespreken Thomas en Trixie de 'Buddenbrooks' van Thomas Mann. Luister mee naar het verhaal van de vier generaties Buddenbrooks: hun verval en hun verfijning. 

 

Aflevering 7: Der Schimmelreiter

23 februari 2022

In deze aflevering bespreken Thomas en Trixie een echte klassieker uit de 19e eeuw. Thomas neemt ons mee naar de spookachtige en vooral ook stormachtige wereld van 'Der Schimmelreiter' van Theodor Storm. Luister mee naar dit gesprek over de spanning tussen mens en natuur en de onbeheersbare kracht van de wind en het water aan de Noord-Duitse kust.

 

Aflevering 6: Herzzeit

10 december 2021

Deze keer bespreken Trixie en Thomas een briefwisseling: het boek 'Herzzeit' (2008 gepubliceerd) dat verslag doet van de pijnlijke liefdesgeschiedenis tussen de beroemde dichters Paul Celan en Ingeborg Bachmann.

 

Aflevering 5: Mann ohne Eigenschaften

21 mei 2021

In aflevering 5 gaat het over de modernistische klassieker 'Mann ohne Eigenschaften' van Robert Musil. Wij horen hoe je het boek kunt gebruiken als een gedachte-experiment om te blijven denken in mogelijkheden.

 

Aflevering 4: Die Leiden des jungen Werthers van J.W. von Goethe

29 april 2021

In deze aflevering spreekt Trixie met Thomas over de klassieker der klassiekers: 'Die Leiden des jungen Werthers' van Johann Wolfgang von Goethe. Het verhaal van de jonge, emotionele Werther die een is met de natuur, maar niet aankomt in de geciviliseerde, rationele wereld. Wanneer hij hopeloos verliefd wordt op Lotte worden zijn verwoestende gevoelens (levens)bedreigend…

 

Aflevering 3: Die Verwandlung van Franz Kafka

26 maart 2021

In de derde aflevering staat het boek 'Die Verwandlung' van Franz Kafka centraal. Een gesprek over absurdisme, familieconstellaties en de kafkaeske literatuur, met Trixie Hölsgens en Thomas de Vries.

 

Aflevering 2: Der Zauberberg van Thomas Mann

8 februari 2021

In de tweede aflevering spreekt Trixie met oud-collega Thomas de Vries over 'Der Zauberberg' van Thomas Mann. Daarin gaat de hoofdpersoon Hans Castorp – aanvankelijk voor 3 weken – op bezoek bij zijn neef in een sanatorium. Uit 3 weken worden 7 jaar…

 

Aflevering 1: Doktor Faustus van Thomas Mann

15 januari 2021

In de eerste aflevering gaat Trixie in gesprek met oud-collega Thomas de Vries over Doktor Faustus van Thomas Mann. In het boek wordt het persoonlijk verhaal van de protagonist op originele wijze gekoppeld aan de Duitse geschiedenis van de 20e eeuw. Volgens Trixie "een roman vol betekenisvolheid. Geen enkel detail staat er per ongeluk." Kan zij Thomas ervan overtuigen om het boek te lezen?


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger