duitsland 1996 2006
Nederlandse correspondenten over Duitsland 1996-2006
Sommige verhalen kun je het beste door echte specialisten laten schrijven. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Duitsland Instituut Amsterdam blikken prominente Duitsland-correspondenten terug op het laatste decennium.
2006: Het wonder van Klinsmann
Dankzij het gedurfde voetbal van Klinsmanns elftal tijdens het WK 2006 waren de Duitsers even al hun neerslachtigheid vergeten. Voormalig Duitsland-correspondent Sigrid de Vries over een hedendaags sprookje.
Lees verder >>
2005: Het einde van een tijdperk
Volkskrant-correspondent Sander van Walsum voorspelde de voortijdige afgang van kanselier Schröder al vroeg. Tot zijn opluchting kreeg hij gelijk, wat hem de zes interessantste maanden van zijn correspondentschap opleverde.
Lees verder >>
2004: Het jaar van de ondergang
De belangstelling van Nederland voor Duitsland bereikte in 2004 een hoogtepunt met de film 'Der Untergang'. Elsevier-journalist Hans Verbeek sprak erover met historicus Joachim Fest. "Men móet hem als mens laten zien."
Lees verder >>
Amerika trok in 2003 ten strijde in Irak, Duitsland was het daar niet mee eens. Voor ons jubileumdossier schetst NRC-correspondent Michel Kerres waarom Duitsland zich de woede van de VS op de hals haalde.
Lees verder >>
2002: De kaplaarzen van Schröder
Trouw-journalist Gerbert van Loenen was in 2002 getuige van de wederopstanding van Gerhard Schröder. Vanuit geslagen positie won de kanselier alsnog de verkiezingen, maar niet zonder de nodige hulp van boven.
Lees verder >>
2001: Tussen Muurbouwers en hun nazaten
Journaliste Annemieke Hendriks begaf zich in 2001 in het hol van de leeuw. De redactie van de voormalige SED-partijkrant Neues Deutschland. Voor ons jubileumdossier schetst ze wat de nazaten van de Muurbouwers nu nog beweegt.
Lees verder >>
Vandaag in ons jubileumdossier: Philippe Remarque, de vroegere Duitsland-correspondent van de Volkskrant, leidt ons over de drempel van de eenentwintigste eeuw. Over Beieren, skinheads en de bijbel.
Lees verder >>
1999: De hoogtijdagen van een afgetraind bewindsman
Voormalig Duitsland-correspondent Co Welgraven (Trouw) volgt Joschka Fischer door het turbulente jaar 1999, toen een topfitte Fischer de beste toespraak uit zijn carrière hield. Kosovo was de inzet.
Lees verder >>
Voor ons jubileum-dossier blikt voormalig Duitsland-correspondent Willem Wansink (Elsevier) terug op het Superwahljahr 1998, toen Kohl plaats moest maken voor Schröder en Berlijn aan een grote metamorfose begon.
Lees verder >>
1997: Het jaar van de stilstand
Vandaag in ons jubileumdossier: NOS-correspondent Jacques Schmitz leidt ons door 1997, het jaar van de “Duitse ziekte”, uitgebleven hervormingen en de geruchtmakende Berliner Rede van bondspresident Herzog.
Lees verder >>
Het DIA bestaat tien jaar! Ter ere daarvan blikken in ons nieuwe dossier verschillende Duitsland-correspondenten terug op de laatste tien jaar. Michèle de Waard (NRC) bijt het spits af met haar herinneringen aan Bonn en kanselier Kohl.
Lees verder >>