Gezinsbeleid CDU-minister stuit op veel kritiek
Nieuws

Achtergrond - 20 april 2006

(20 april 2006) Het gezinsbeleid dat minister Ursula von der Leyen (CDU) per 1 januari 2007 wil invoeren, stuit op veel kritiek. Binnen CDU en CSU is een discussie over emancipatie losgebarsten, moslims en joodse organisaties voelen zich achtergesteld en de SPD vindt dat arme mensen worden benadeeld.

Von der Leyen, zelf moeder van zeven kinderen, wil ervoor zorgen dat er in Duitsland meer kinderen worden geboren. Al jaren kampt Duitsland met een te laag geboortecijfer. Vooral academisch opgeleide vrouwen in Duitsland besluiten geen kinderen te krijgen, omdat dit hun carrièrekansen verkleint. Om een stijging van het geboortecijfer te stimuleren, wil de minister het mannen en vrouwen makkelijker maken om werk en gezin te combineren.

In de coalitieonderhandelingen zijn CDU en SPD het in november vorig jaar eens geworden over de invoering van een inkomensafhankelijke kinderbijslag. Ouders krijgen na de geboorte van hun kind een jaar lang tweederde van hun laatst verdiende netto-inkomen tot maximaal 1800 euro per maand uitbetaald. De laatste twee maanden van dat jaar worden echter alleen uitbetaald als allebei de ouders verlof opnemen. Hiermee wil Von der Leyen stimuleren dat meer vaders voor hun kinderen gaan zorgen. 

Binnen haar eigen partij stuit dit op veel kritiek. "Het is niet de taak van de staat in de verantwoordelijkheden voor de opvoeding in te grijpen", aldus Dieter Althaus, CDU-minister-president van Thüringen. Bovendien, zo vinden vooral mannelijke CSU-collega's, worden ouders die voor het "klassieke opvoedmodel" kiezen, waarbij de vrouw thuisblijft en de man werkt, benadeeld. Veel vrouwen in de CDU/CSU zijn echter vóór Von der Leyens plannen. Ook kanselier Angela Merkel steunt haar minister, hoewel ze zich nog niet openlijk heeft uitgesproken over het beleid. Daarmee wil ze wachten tot mei, als de coalitie over de plannen zal beslissen.

De SPD vindt een inkomensafhankelijke kinderbijslag "sociaal onrechtvaardig", omdat mensen die minder verdienen erdoor benadeeld worden. Von der Leyen wil daarom een basisbedrag van 300 euro invoeren, dat alle ouders krijgen, ongeacht inkomen of wie er thuisblijft. De vraag is of dat betaalbaar is. Het vinden van een compromis is lastig omdat het beleid in geen geval de vier miljard euro die ervoor zijn gereserveerd, mag overschrijden.

Een ander punt van kritiek betreft Von der Leyens plannen om met de protestantse kerken een zogenoemde Bündnis für Erziehung te sluiten. Zij wil met christelijke vertegenwoordigers een leidraad formuleren voor een "opvoeding volgens christelijke waarden". Volgens haar hebben de katholieke en evangelische kerken in Duitsland veel ervaring op het gebied van opvoeding. Zowel joodse als moslimorganisaties hebben geïrriteerd op dat overleg gereageerd, omdat zij niet zijn uitgenodigd. Von der Leyen noemt het overleg met de kerken echter "een eerste stap" op weg naar "een op waarden gebaseerde opvoeding". In het najaar wil zij ook met andere partijen spreken, kondigde zij aan.

ZDF Heute.de
Kritik am "Bündnis für Erziehung"

Spiegel Online
Der langsame Abschied vom alten Rollenbild

Die Welt
Widerstand gegen von der Leyens Elterngeld

FAZ.NET
Merkel will Union für Elterngeld mit „Vätermonaten“ gewinnen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger