Kritiek op gezinsbeleid regering-Merkel
Nieuws
Achtergrond - 11 januari 2006
(11 januari 2006) Het gezinsbeleid van de regering-Merkel stuit op kritiek bij zowel coalitiepartij SPD als bij deskundigen. De regering zal werkende ouders met kleine kinderen een belastingvoordeel geven voor de kosten van kinderopvang. SPD- en CSU politici en ouderorganisaties vinden dat arme ouders en alleenstaande ouders hierdoor benadeeld worden.
Werkende ouders met kinderen tot en met zes jaar die meer dan 1000 euro aan kinderopvang kwijt zijn, kunnen dit bedrag van de belasting terugkrijgen tot een maximum van 4000 euro. Voorheen kon dit pas vanaf 1548 euro. Voor kinderen van zeven tot en met veertien jaar kunnen voortaan alle kosten, dus vanaf de eerste euro, die voor opvang worden uitgegeven, van de belasting worden teruggevraagd. Bondskanselier Angela Merkel rekende voor dat werkende ouders hierdoor gemiddeld zo'n 90 euro per maand minder aan kinderopvang hoeven uit te geven.
"Juist voor ouders die hun kind alleen moeten opvoeden, zou het belangrijk zijn geweest dat de opvangkosten ook voor jonge kinderen volledig zouden worden vergoed", zo luidt de kritiek van SPD-vice-fractievoorzitter Nicolette Kressl. CSU-politica Maria Eichhorn, die het gezinsbeleid in haar portefeuille heeft, had gehoopt dat de regering meer geld zou uitgeven voor kinderopvang.
Ouderorganisaties noemen het beleid onrechtvaardig. "Armere gezinnen die geen belasting betalen, worden benadeeld, aldus de voorzitter van de landelijke belangenvereniging voor ouders. Volgens hem moet er meer geld worden geïnvesteerd in gratis kinderopvang en niet in belastingvoordelen. De bond van belastingbetalers vindt de procedure om de kosten van de belasting af te trekken bovendien veel te ingewikkeld.
De afgelopen weken konden de betrokken ministers van Financiën Peer Steinbrück (SPD) en Familieaangelegenheden Ursula von der Leyen (CDU) het niet eens worden over de financiering van het gezinsbeleid. Gisteren werd tijdens een besloten regeringsbijeenkomst in Genshagen dit compromis bereikt.
De regering werd het tijdens de twee dagen durende vergadering ook eens over een economisch groeiplan van 25 miljard euro voor de komende vier jaar. Over andere belangrijke beleidspunten werden echter geen besluiten genomen. De hervorming van het gezondheidsbeleid, waar CDU en SPD het nog niet over eens zijn, zal eerst door experts worden geanalyseerd voor het op de agenda van de regering komt. Over een eventuele invoering van het minimumloon zal de regering pas in het najaar besluiten.
Spiegel Online
Familienpolitik wird heftig kritisiert
ZDF Heute.de
Kritik an neuer Familienpolitik
Reacties
Geen reacties aanwezig