Ophef over Tatort-aflevering in Keulen
Nieuws

Achtergrond - 3 oktober 2008

(3 oktober 2008) De Westdeutsche Rundfunk (WDR) zendt de Tatort-aflevering ‘Brandmal’ toch uit, ondanks hevige kritiek van Duitse Roma en Sinti. Volgens hen geeft de voor 19 oktober geplande uitzending een discriminerend clichébeeld over de minderheid.

Het logo van de Duitse misdaadserie Tatort. Afb: www.ard.deIn de gewraakte aflevering onderzoeken rechercheurs Ballauf en Schenk een moord in het Keulse Roma-milieu. Het motief wordt gezocht in de moeizame omgang van Sinti en Roma met de plaatselijke bevolking.

Volgens de voorzitter van het centraal orgaan Sinti en Roma in Duitsland Romani Rose, onderstreept deze Tatort de negatieve stereotypering van de minderheid. “In de productie worden Sinti en Roma als crimineel, smerig en wreed neergezet”, aldus Rose. “In een land dat verantwoordelijk is geweest voor nazi-propaganda en de Holocaust, vindt dat nog altijd een vruchtbare bodem.”

Rose vergelijkt het draaiboek van de aflevering met Rainer Werner Fassbinders toneelstuk ‘Het vuil, de stad en de dood’, dat wegens een vermeend antisemitische lading onder druk van joodse organisaties niet werd opgevoerd.

In november 2007 protesteerde Rose al tegen het scenario van de Tatort-aflevering. In januari dit jaar werd de voorzitter uitgenodigd op de burelen van de WDR, maar de omroep weigerde het project te stoppen.

Uitgebreide research

Volgens de WDR is voor het scenario uitgebreid research gepleegd. “In het script is uitvoerig rekening gehouden met de gevoeligheden die dit thema met zich meebrengt”, aldus directeur televisie Verena Kuhlenkampff van de WDR. “Er is absoluut geen sprake van discriminatie.”

De omroep wijst erop dat de oorspronkelijke opzet voor de uitzending vanuit de Roma zelf kwam. Rudolf Sarközi, voorzitter van de cultuurvereniging van Oostenrijkse Roma, droeg het idee aan bij de WDR. Ook is hij bij de opnames in Keulen aanwezig geweest.

Volgens Sarközi maakt het Duitse centrale orgaan van Roma en Sinti zich druk om niets. Een woordvoerder van de WDR stelt daarbij dat niemand van het orgaan de aflevering heeft gezien. Kuhlenkampff voegt daaraan toe dat de Keulse Tatort zich juist onderscheidt door de sociaal-kritische inhoud.

Multiculturele samenleving

Het is niet de eerste keer dat de Duitse krimi onder vuur ligt, zeker niet wanneer de Duitse multiculturele samenleving een rol speelt. Een Tatort-uitzending, die het thema eerwraak behandelde in het Duits-Turkse milieu, werd in februari door de SWR uitgesteld, nadat bij een brand in Ludwigshafen zes Turken om het leven kwamen.

In december vorig jaar protesteerden 15 duizend Alevieten tegen een Tatort-aflevering van de NDR over een incestgeval binnen deze islamitische geloofsgemeenschap. Ook in dit geval werden de makers ervan beschuldigd stereotypen met opzet te willen bevestigen.

Tatort is een van de meest populaire Krimi’s op de Duitse televisie. De serie loopt al vanaf 1970 en wordt gemaakt in opdracht van verschillende Duitse regionale omroepen, die elk hun eigen versie uitzenden. Zo zijn er naast die in Keulen Tatort-commissarissen in onder meer Berlijn, Bremen, Frankfurt am Main, Hamburg, Leipzig en München.

                                                                            taz.de / faz.net / Spiegel Online

Afbeelding:
ard.de     

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger