Controverses genoeg rond Erdogan-bezoek
Nieuws
Achtergrond - 11 februari 2008
(11 februari 2008) Het vierdaagse bezoek van de Turkse premier Erdogan aan Duitsland heeft gemengde reacties uitgelokt bij Duitse politici en media. Begrip was er voor zijn oproep aan de Duitse Turken om Duits te leren.
Ten overstaan van 15 duizend uitzinnige Duitse Turken in een Keuls voetbalstadion sloot Recep Erdogan zijn bezoek aan Duitsland af in stijl: met een flinke uitsmijter. Hij riep Turken in Duitsland op hun best te doen Duits te leren, maar tegelijkertijd ervoor te waken hun Turkse eigenheid niet te verliezen.
Integreren, niet assimileren, was zijn dubbelzinnige boodschap. Turken moeten wel meedoen in de Duitse maatschappij, maar niet erin opgaan.
Deze laatste uithaal was geheel in de geest van het beladen bezoek van de Turkse premier, dat overschaduwd werd door de brand vorige week in Ludwigshafen. Negen Turkse Duitsers kwamen daarbij om, zestig mensen raakten gewond. Turkse media veroordeelden de ramp bij voorbaat al als aanslag door neonazi’s. Dat zette in Duitsland veel kwaad bloed - het onderzoek loopt immers nog.
Niet bang voor controverse
In een gespannen sfeer deinsde Erdogan er dit weekend niet voor terug verzoenende geluiden te verbinden aan pittige uitspaken.
Zo prees hij het werk van de de Duitse politie en brandweer voor hun inzet bij de ramp. In de Turkse pers was het optreden van de Duitse hulpdiensten ongemeen scherp veroordeeld. Assimileren van Turken in de Duitse samenleving noemde hij daarentegen ‘een misdaad tegen de menselijkheid.’
De reacties in de Duitse pers waren evenzeer ambivalent. De ene krant benadrukte Erdogans oproep te integreren (‘Erdogan roept Duitse Turken op Duits te leren’, Taz), de andere juist zijn vermaning niet te assimileren (‘Erdogan waarschuwt Duitse Turken voor assimilatie’, Die Welt). Duitslands grootste krant, boulevardblad Bild, zette de Turkse premier weg als een provocateur.
Verzoenende woorden
Op zaterdag had de Turkse premier al een hevige controverse veroorzaakt door voor te stellen Turkse scholen en universiteiten in Duitsland te openen. Conservatieve Duitse politici buitelden over elkaar heen om Erdogans voorstel te veroordelen.
Het zou “gif zijn voor de integratie”, sprak de Beierse CSU-politicus Erwin Huber. Wolfgang Schäuble, minister van Binnenlandse Zaken, wees het idee ogenblikkelijk van de hand. “Als Turkse kinderen in Duitsland een eerlijke kans willen hebben, moeten ze op school Duits spreken.”
Op de begrafenis van de Turkse slachtoffers van de brand in Ludwigshafen sprak Erdogan verzoenende woorden en riep op tot bezinning. Dit tot opluchting en tevredenheid van de Duitse politiek. "Dat was de hoogste tijd", reageerde minister Schäuble.
Sueddeutsche Zeitung/Taz/dpa
Aanbevolen door de redactie:
Beckstein wirft Erdogan nationalistische Töne vor
Ist Erdogan doch der Wolf im Schafspelz?
Erdogan ruft Türken zu Integration auf
Reacties
Geen reacties aanwezig