CDU nu wel voor belastingverlaging
Nieuws
Achtergrond - 6 januari 2009
(6 januari 2009) De Duitse bondskanselier Merkel is om. Haar regeringspartij CDU was maandenlang een verklaarde tegenstander van belastingverlagingen. Tot gisteren. De ernst van de recessie in Duitsland vraagt nu om concrete maatregelen, zo klinkt het bij de christen-democraten. Regeringspartner SPD moet nog wel worden overtuigd.
Merkels ommezwaai kan worden gezien als een overwinning voor de Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU). Al maanden pleit hij voor verregaande belastingverlagingen om de aangeslagen Duitse economie te stimuleren.
De CDU heeft tot nu toe altijd afgezien van belastingverlaging, omdat de staatsschuld hierdoor verder oploopt. Daardoor krijgen de komende generaties de rekening van de huidige economische crisis gepresenteerd. Daarnaast zouden lagere lasten volgens de partij nauwelijks een merkbaar effect hebben op de economie.
Verkiezingen
De CDU heeft haar verzet tegen een belastingverlaging mede gestaakt met het oog op de bondsdagverkiezingen in september. Vooral de werkende Duitser, die de CDU graag tot haar kiezerspotentieel rekent, zou er in koopkracht op vooruit moeten gaan. De christen-democraten hopen daarvoor in het stemhokje te worden beloond.
Daarnaast hoopt de partij de harmonie met de Beierse geestverwanten van de CSU te herstellen. De discussie over een mogelijke belastingverlaging leidde tot een openlijke ruzie tussen de beide christen-democratische partijen.
Regeringspartner SPD ziet niets in het plan. De sociaal-democraten willen juist het tegenovergestelde door de belasting voor de hogere inkomensklassen en op benzine te verhogen. De partij wil de premie voor het ziekenfonds daarentegen verlagen.
Toch ziet het ernaar uit dat de SPD op korte termijn een algemene belastingverlaging zal accepteren, uit angst voor een afstraffing door de kiezer in september dit jaar. De sociaal-democraten vissen praktisch in dezelfde electorale vijver als de CDU. Beide volkspartijen zeggen de belangen van de Duitse beroepsbevolking te dienen.
Tweede conjunctuurpakket
De coalitiepartijen werden het gisteravond wel in grote lijnen eens over een tweede conjunctuurpakket, dat al enige weken in de lucht hing. De bondregering investeert uitgesmeerd over twee jaar maximaal 50 miljard euro in de economie.
De zwart-rode coalitie wil met het aanvullende hulppakket vooral zoveel mogelijk Duitse banen redden die door de financiële crisis en recessie in gevaar verkeren. Eerder werd al bekend dat een groot deel van dit geld zal worden geïnvesteerd in publieke werken als de wegenbouw en renovatie van scholen.
Het werkloosheidspercentage moet verder laag worden gehouden door de vergoeding van verkorte werktijden langer te garanderen. Daarnaast kunnen belangrijke industrietakken steun tegemoet zien. Vooral de Duitse autobouwers verkeren in zwaar weer door tegenvallende verkopen.
Crisis ernstiger dan gedacht
Eind oktober vorig jaar kwam de bondsregering nog met een kapitaalinjectie van 30 miljard euro voor conjuncturele hulp. Zowel bondskanselier Merkel als minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) achtten destijds aanvullende maatregelen onnodig. De bondsregering acht een tweede conjunctuurpakket nu alsnog noodzakelijk, omdat de situatie de afgelopen vier maanden ernstig is verslechterd. Hierdoor denken de regeringspartijen de onenigheid over een eventuele belastingverlaging in de komende weken te kunnen oplossen.
De coalitie benadrukt dat een aanpak van de economische crisis boven partijpolitieke belangen gaat. Of zoals SPD-lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier het formuleerde, “de mogelijkheden om te dreigen zijn aan beide kanten beperkt. De kiezer verwacht dat de politiek iets doet.”
Heute.de / Spiegel Online / Zeit Online
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig