Neonazi Mahler krijgt zes jaar cel
Nieuws

Achtergrond - 26 februari 2009

(26 februari 2009) Horst Mahler (73) verdwijnt achter de tralies. Een rechtbank in München veroordeelde de gewezen advocaat tot zes jaar gevangenisstraf wegens ophitsing. Het voormalige kaderlid van de Rote Armee Fraktion (RAF) noemde onder andere de holocaust “de grootste leugen uit de geschiedenis”.

Holocaust-ontkenner Horst Mahler: zes jaar cel. Afb: dpa/Picture Alliance De voormalige advocaat gebruikt de rechtzaal in de regel als podium voor zijn extreem-rechtse denkbeelden. Om deze reden gaf hij zichzelf aan bij de politie nadat hij in november 2007 een boek van de holocaustontkenner Germar Rudolf verspreidde. Mahler stuurde zelf aan op de rechtzaak die gisteren diende. 

Voor de rechtbank omschreef Mahler zichzelf als de “redder van het christendom”. Hij verklaarde zijn “strijd tegen de holocaustleugen” te willen voortzetten. Naast zijn stoel plaatste Mahler ostentatief zijn gepakte koffer in afwachting van het oordeel.

‘Onverbeterlijk’

Volgens de rechter maakte Mahlers betoog geen indruk op de rechtbank. “De verdachte is onverbeterlijk en zelfs trots op zijn daden”, verklaarde de rechter. “Maar nu komt een einde aan de Horst Mahler-show."  

Horst Mahler schoot van het ene politieke uiterste door naar het andere. Hij verwierf bekendheid door in 1969 op te treden als de advocaat van Andreas Baader, de latere oprichter van de extreem-linkse terreurorganisatie RAF. Hij  stond voor het gerecht wegens zijn betrokkenheid bij aanslagen op twee warenhuizen in Frankfurt.

Een jaar later vertrok Mahler naar Jordanië, waar hij met de RAF-leden van het eerste uur als Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof een paramilitaire training volgde. In 1973 werd Mahler wegens zijn betrokkenheid bij de RAF en een aantal overvallen veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf.

Met de hulp van zijn toenmalige advocaat en latere bondskanselier Gerhard Schröder werd Mahler in 1980 weer vrijgelaten, nadat hij driekwart van zijn straf had uitgezeten. In 1987 besliste de hoogste federale rechtbank in Karlsruhe dat Mahler zijn vak als advocaat weer mocht uitoefenen. Ook in deze zaak werd Mahler vertegenwoordigd door Schröder.

Tijdens zijn gevangenisstraf nam Mahler afscheid van zijn linkse overtuigingen om vanaf de jaren negentig als overtuigd holocaustontkenner de publiciteit weer te zoeken. In 2000 werd hij lid van de NPD. Tussen 2001 en 2003 trad hij op als advocaat van de extreem-rechtse partij, toen het federale gerecht naar juridische mogelijkheden zocht de NDP te verbieden.

                                                                       Spiegel Online / Welt.de / faz.net

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger