Steinmeier hoopt op historische NAVO-top
Nieuws

Achtergrond - 3 april 2009

(3 april 2009) De NAVO-top die vandaag in Straatsburg plaatsvindt, heeft alles in zich om een historische bijeenkomst te worden. Dat schrijft de Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken in Spiegel Online.  Maar zijn toekomstvisie op de NAVO heeft weinig gemeen met die van de VS.

Minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken. Afbeelding: Picture Alliance / dpa De NAVO viert op deze top zijn zestigste verjaardag, de ontmoeting van de 28 lidstaten wordt door Duitsland en Frankrijk gezamenlijk georganiseerd en de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama maakt er zijn opwachting. “Genoeg materiaal voor een ‘historische’ bijeenkomst,” aldus de minister.

Echt historisch wordt de top volgens Frank-Walter Steinmeier (SPD) als de lidstaten een akkoord bereiken die de NAVO rijp maakt voor de toekomst. Dat zal niet gemakkelijk worden. Er zijn nogal wat moeilijkheden waar het bondgenootschap momenteel voor staat.

Hoe groot moet de NAVO bijvoorbeeld worden? Tijdens de top vandaag worden Albanië en Kroatië officieel als 27e en 28e lidstaat verwelkomd. Aan de andere kant: hoeveel bestaansrecht heeft de NAVO eigenlijk nog?

Nieuwe bedreigingen

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie werd in 1949 opgericht als westers blok tegen de Sovjetunie. Maar Rusland vormt voor het Westen allang niet meer de grootste bedreiging. “We leven nu in een compleet andere wereld. De Koude Oorlog met zijn duidelijke fronten is voorbij, we hebben te maken met nieuwe bedreigingen en uitdagingen,” zo maakt Steinmeier duidelijk.

Dat betekent volgens hem evenwel niet dat het bondgenootschap zijn langste tijd heeft gehad. “Het is niet de vraag óf we de NAVO nog nodig hebben, maar wélke NAVO we nodig hebben.” Veiligheid is daarbij naar zijn mening het sleutelwoord.

“Zestig jaar lang vormde de NAVO de garantie voor veiligheid in Europa. Die garantie, met de verplichting voor alle lidstaten elkaar bij te staan, vormt nog steeds het fundament waarop de NAVO rust.”

Grens van Oost en West

Juist Duitsland, zo benadrukt Steinmeier, heeft de afgelopen decennia in het bijzonder van die garantie geprofiteerd. Het gedeelde land lag letterlijk op de grens van Oost en West en ondervond de dreiging van het Warschaupact als geen ander. Het NAVO-lidmaatschap bood West-Duitsland sinds 1955 een welkome bescherming tegen die dreiging. 

Steinmeier pleit ervoor de NAVO daarom alleen verder uit te breiden als dat de veiligheid van de nieuwe lidstaat én de NAVO zelf ten goede komt. Daarnaast dringt hij in zijn toekomstvisie aan op actieve samenwerking met Rusland en een betere afstemming met de Europese Unie.

Radicale hervorming

Steinmeiers voorstelling van de toekomstige NAVO vertoont weinig overeenkomst met de “nieuwe strategische visie” die de Verenigde Staten voorstaan. Bij monde van veiligheidsadviseur James Jones zegt de Amerikaanse regering van Obama een radicale hervorming van de NAVO te willen.

De organisatie moet “sneller en mobieler worden,” aldus Jones. Dat houdt onder meer in dat de NAVO ook preventief moet kunnen ingrijpen om conflicten te verhinderen. President Obama eiste voorafgaand aan de top bovendien een sterkere inzet van de Europese landen. “Wij willen niet Europa’s beschermer zijn, wij willen de partner van Europa zijn.”

                                                                                 Spiegel Online / FAZ.NET

Zie ook:

De bijdrage van minister Steinmeier op Spiegel Online

Afbeelding:

Picture Alliance / DPA

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger