Duitsland en Nederland willen samenwerken bij bodyscanner
Ministers overleggen in Berlijn

Achtergrond - 12 januari 2010

Duitsland en Nederland willen samenwerken bij de ontwikkeling en invoering van bodyscanners. Duitsland heeft, in tegenstelling tot Nederland, besloten de naaktscanner op luchthavens niet per direct  in te voeren.

Duitsland en Nederland willen samenwerken bij bodyscanner
© youtube
De Duitse Piraten Partij voert actie op luchthaven Berlijn-Tegel tegen de inzet van bodyscanners.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière (CDU) en de Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) maakten de plannen voor samenwerking vandaag bekend na een gesprek in Berlijn. Nederland heeft al langer ervaring met het gebruik van bodyscanners, die de lichamen van passagiers op gevaarlijke voorwerpen kunnen scannen. Duitsland heeft speciaal ontwikkelde software die de privacy van de reizigers beter beschermt.

Duitsland is terughoudender met het gebruik van de naaktscanner dan Nederland. Over de invoering ervan wil De Mazière pas halverwege dit jaar een beslissing nemen, zo zei hij zondag in een interview op de Duitse zender ARD.

Hij heeft drie voorwaarden: de scanners moeten goed werken, ze mogen geen gevaar vormen voor de gezondheid en ze mogen de persoonlijke integriteit niet schenden. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, kan over het gebruik ervan worden beslist, aldus De Mazière, “het liefst in Europees verband.” Hirsch Ballin kon De Mazière vandaag vertellen dat uit onderzoek in Nederland is gebleken dat de scanners geen gevaar voor de gezondheid vormen.

'Fleshmob'

Vooral de schending van de persoonlijke integriteit leidt tot veel protest in Duitsland. Eerder deze week protesteerden leden van de Piratenpartij ondanks de kou naakt in ‘fleshmobs’ tegen de bodyscanner. Op luchthavens in Berlijn, Frankfurt en Düsseldorf kleedden zij zich uit onder het motto: “Jullie hoeven ons niet te scannen – wij zijn al naakt.”

De fleshmob is een woordspeling op de flashmob, een verrassingsactie op een bepaalde tijd en een bepaalde plek, die op internetfora of via twitter wordt verspreid.

Ook uit andere hoek komt kritiek op de bodyscanner. Duitse privacy-organisaties, SPD’ers en minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) zetten vraagtekens bij het nut ervan. Zij vinden dat de veiligheid van passagiers beter is gewaarborgd met goed personeel. “Op Duitse luchthavens wordt veel slecht opgeleid personeel voor lage lonen voor dit verantwoordelijke werk ingezet”, aldus een SPD-woordvoerder.

Aanslag

Nederland besloot eind 2009 de bodyscanner binnen enkele weken operabel te maken voor alle passagiers naar de Verenigde Staten. Dit besluit kwam direct na een mislukte aanslag op een vlucht op 25 december van Amsterdam naar Detroit. De man die de aanslag wilde plegen was met springstof op zijn lichaam door de controle van Schiphol gekomen.

Nederland werkt overigens ook aan de ontwikkeling van mobiele scanners, zoals NRC Handelsblad vorige week onthulde. Daarmee kan de politie op straat zelfs op enige afstand door kleren van mensen heenkijken.

Duitsland wil deze maand beginnen met het testen van de naaktscanners op Duitse vliegvelden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger